featured

“Cinsiyet eşitliğinde hedefe ulaşmamız için 300 seneye ihtiyaç var”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

U24’ye konuk olan UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, UN Global Compact’in faaliyetleri ve sürdürülebilirlik hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dördüncü, UN Global Compact faaliyetlerine değindiği konuşmasında, söz konusu platformun, 2000 yılında eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan zamanında kurulduğunu söyledi. UN Global Compact’in dünya çapındaki şirketlerin stratejilerini çalışma standartlarını, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki 10 ilkeye uyumlu hale getirmeleri için desteklediğini kaydeden Dördüncü, “Global Compact size bir logo veriyor, bunu kullanabilmeniz için bu verdiğiniz taahhütlerin ne olduğunu toplumla paylaşmanız lazım. Mesela çevre ile ilgili bir taahhüttünüz mü var? Demelisiniz ki, ben karbon ayak izimi şuradan şuraya düşüreceğim. Bunu düzenli olarak raporlayacaksınız ve herkes bu raporu görecek. Eğer ki hedeflerinize de ulaşamadıysanız neden ulaşamadınız bunu söyleyeceksiniz ki biz size yardım edelim.” dedi.

Bu platformun Türkiye’ye 2006’da geldiğini belirten Dördüncü, “Rahmetli Mustafa Koç vardı başında ve yine Kofi Annan kendisi Türkiye’ye gelmişti. Bu insiyatif Türkiye’ye TÜSİAD ve TİSK’in kanatları altında geldi. Biz geçen seneye kadar bu iki büyük organizasyonun kanatları altında büyüdük.” ifadelerini kullandı.

Dördüncü, Türk şirketlerin sürdürülebilirlik konusuna nasıl baktığına ilişkin yaptığı değerlendirmede, büyük şirketlerin bu işin bilincinde olduğunu ve çok güzel işler yaptığını belirtti. Dördüncü, sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim Anadolu’da o kadar değerli, inovasyon kabiliyeti ve potansiyeli yüksek kobilerimiz var ki, bunların kalkınma ve sürdürülebilirlik amaçlarında yardıma ihtiyaçları var. Zaten bugün bu sürdürülebilirliğin farkında olmak mecburiyetindeyiz, bırakın farkındalığı bir şeyler yapmak mecburiyetindeyiz. Şimdi Avrupa karbon ayak izin belli bir seviyede olmazsa mal almam diyor. Farkındalığı geçtik bundan sonra radikal aksiyon alma zamanıdır.”

“Dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğinde geriye gitmiş durumdayız”

Birleşmiş Milletlerin 2030’da erişmesi gereken hedeflerde neredeyiz? sorusunu cevaplayan Dördüncü, dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğinde geriye gitmiş durumda olduğumuzu ve burada istenilen hedeflere gelebilmemiz için 300 seneye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Dördüncü, fosil yakıtlara ilişkin ise şu değerlendirmeleri yaptı:

“Burada çok geriye gitmişiz. Dünya’da 535 milyon kişi 2030 senesinde hala açlık seviyesinde olacak. Global ısınma da, göçler de sosyal sorunlar yaratacak. Bakın hala fosil yakıtlardan kurtulamadık. Yapılacak çok iş var ve bu en önemli konu. Anadolu’ya gidiyoruz anlatıyoruz bunları.

Lityum madeninin çıkarılması baya zor iş, şimdi hidrojen teknolojisinden bahsediliyor. Özel sektör burada inovasyonları yapacak. Bir kere bizim Anadolu’ya kesinlikle açılıyor olmamız lazım. Anadolu’daki şirketlerin en büyük sorunu şu anda nerede olduklarını bilmemeleri. Daha çabuk ve inovatif işler yapacağız. Çevreyle ilgili ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili bir sürü çalışmalarımız olacak. Programımız baya bir dolu.

Haber Kaynağı www.bloomberght.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Cinsiyet eşitliğinde hedefe ulaşmamız için 300 seneye ihtiyaç var”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!