featured

Siyaset, depremlerde kimse ölmesin diye yapmak zorunda olduğumuz bir görevdir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Hatay Kırıkhan’da depremden hasar gören ve İBB iştiraki KİPTAŞ tarafından yeniden inşa edilen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılış törenine katıldı. 

Erdoğan’ın “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi?” sözlerini hatırlatan Özel, “Dünya siyasi tarihinin en utanç verici şantajını milletimizin yüreğine, vicdanına havale ediyorum!” ifadelerini kullandı

Törende sırasıyla Lütfü Savaş, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel açıklamalarda bulundu

Lütfü Savaş: İlk 3 gün gerçekten yalnızdık

Savaş’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“5 Şubat gecesi yatarken hepimiz çok mutlu yatmıştık. Kasımpaşa’yı uzatmalarda 1-0 yenmiştik ve o gece sabaha karşı büyük bir kabusla uyandık. Bizim sadece futbol takımımızdan 7 kişiyi kaybetmiştik. Sadece takımımız değil 24 bine yakın insanımız sadece Hatay’da ya o sabah ya da gecikmeler nedeniyle ilerleyen günlerde hayatını kaybetti. İlk 3 gün gerçekten yalnızdık. 3. günden sonra gelenler oldu ama buraya en çok sahip çıkan İBB ve İBB çalışanları oldu. Hatay’ın her noktasında bize destek oldular. İstanbul’un hakkını ödemek çok zor İBB ekipleri zaman zaman bizden daha fazla çalıştılar”

Ekrem İmamoğlu: Siyaset, depremlerde kimse ölmesin diye yapmak zorunda olduğumuz bir görevdir

Savaş’tan sonra açıklamalarda bulunan İmamoğlu ise 6 Şubat’ın unutulmaması gereken bir gün olduğunu söyledi.  “Deprem bölgesinden bir vatandaşımız dahi kendisini unutulmuş hissederse hepimiz utanmalıyız” diyen İmamoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“1 yıl sonra depremin olduğu saniyede hala insanlarımızın acıyı derinden yaşadığını görüyoruz. O derin acıyı paylaşmaya gayret ediyoruz. Gerçekten unutulduklarını ve devleti yanında görmediklerini hissedenler var. Buna kulak tıkamak, başka yorum yapmak hiçbir kamu yöneticisine, kimseye yakışmaz. Biz sorgulaması gereken o koltuklarda oturanlarız. 6 Şubat’tan en fazla ders çıkarması gerek biz bu ülkenin siyasetçileri, yöneticileriyiz. Siyaset depremlerde kimse ölmesin diye yapmak zorunda olduğumuz bir görevdir. 6 Şubat sabahı AFAD tarafından Hatay ile görevlendirildiğimizden bu yana 16 milyon İstanbullumuz adına sorumluluğumuzu yerine getirmek adına çalışmaya devam ediyoruz. Asla bir şahıs ve parti adına yapmadık ve böyle tanımlamayız.

90 bin İBB çalışanının dostluğunu iletmek için buraya geldik. Kırıkhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılışını yapıyoruz. Gençlerimiz burada geleceğe hazırlanacaklar. Okulu en kısa sürede bitireceğiz. Gazi Anadolu Lisesi’nin de inşasını üstlendiğimiz ve yapımını bitirmek üzere olduğumuzu söylemek isterim.

Hep ayakta kalmış insanların coğrafyasıdır Hatay. Acıyı bal eylemeyi, yaşamı yeniden kurmayı, her koşulda insanlığına sahip çıkmayı bilir bu bölgenin güzel insanları. Hatay’ı var etmeye, büyütmeye, tüm eksiklerini gidermeye konumumuz makamımız ne olursa olsun elimizden geleni yapmak boynumuzun borcudur. Yeter ki hep birlikte düşünelim. Afet anlarında bir olalım. Kişisel çıkar haline getirmeyelim.

Özgür Özel: Herkes yardım beklerken depremzedelerin telefonuna bile İBAN attılar

Törende en son konuşan Özgür Özel, ise iktidarı eleştirdi. “21 yıldır iktidardaydılar ve ellerinde inanılmaz bir kaynak vardı. Gömleğin ilk düğmesini yanlış ilikleyerek başladılar. Dirençli kentler yerine kaynağı bambaşka yere harcadılar ve 8 kez imar affı çıkardılar. 26 milyar lira ile övündüler ama onu bile deprem için harcamadıkları ortaya çıktı” diyen Özel şunları söyledi:

“6 Şubat Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde yaşanmış en büyük acılardan biri. 50 bin 783 canımızı kaybettik. 1 yıl önce haberi aldığımızda buraya koşup geldiğimiz gibi bugün de buradayız.

27. dönem görev alan 130 milletvekilimize gönderdiğimiz ilk mesaj ‘deprem bölgesine gidin’ oldu. Bütün vekillerimize burada verdikleri emekler için teşekkür ederim. 28. dönem vekillerimizin tamamı yine deprem bölgesinde. 81 ilde CHP örgütleri saygı duruşunda bulundu. İlk günden itibaren bu meseleyi siyasetin gündemi içine alarak onu istismar etmekten geri durduk. Elbette depremdeki can kayıpları siyayi ve politiktir. Siyaset öncelik belirleme işidir. Siz önceliğinizi bir kentin rantını aktarmaktan yana mı kullanıyorsunuz yoksa o kenti afetlere dirençli hale getirmek için mi kullanıyorsunuz?

Ama gündelik siyaset içinde canlarımız enkaz altındayken halen her yerde bir umut arama kurtarma çalışmaları sürüyorken bunu sıcak siyasetin bir parçası yapmadık. Ancak depremin 2 gün sonrasından Cumhurbaşkanı Kimse merak etmesin deprem konutu ihtiyacı 600 binin üzerinde hepsini 1 yılda içinde teslim edeceğiz diyerek hem devlet gücü bir partinin çıkarlarına tahvil etmeye hem devletin gücümü olduğunda farklı göstererek niyetinin ne olduğunu gösterdi. o gün ülkeyi nasıl bir iktidar yönetiyordu? 21 yıldır yönetiyordu, mecliste çoğunluğu vardı, kadrolaşmalarını tamamlamışlardı, 1999’da yaşanan büyük depreme karşı en acımasız eleştiriler depremin 3. günü hala çadır yok diyerek, o depremin müsebbibini iktidar gibi göstererek iktidara gelmişlerdi. Cumhuriyet tarihinde toplanan tüm vergilerin 3 katını toplamışlardı. ÖTV ile 40 milyar dolarlık deprem vergisi toplamışlardı. 21 yıldır iktidardaydılar ve ellerinde inanılmaz bir kaynak vardı. Gömleğin ilk düğmesini yanlış ilikleyerek başladılar. Dirençli kentler yerine kaynağı bambaşka yere harcadılar ve 8 kez imar affı çıkardılar. 26 milyar lira ile övündüler ama onu bile deprem için harcamadıkları ortaya çıktı.

3 gün büyük bir koordinasyonsuzluk, panik ve yanlış kararların alındığı günlerdi. Bütün belediyeler yollara düştüler. İktidar yapamıyor da belediyeler mi yapıyor görüntüsü olmasın diye yapılabilecekler geciktirildi. İlk akla gelen Silahlı Kuvvetler dakikalar içinde alana çıkmaya hazır silahlı kuvvetler 3 gün yoktu. Sonradan öğrendik ki ‘Çıkarması kolay, geri içeri sokması zor’ diye düşünüyordu birileri. En kıymetli 72 saati bu ülkeden mahrum bırakan bir iktidarla karşı karşıyaydık.

Çadır çadır diye insanlar perişandı, çadır yoktu ama Kızılay’ın çadır sattığını öğrendik. Herkes yardım beklerken depremzedelerin telefonuna bile İBAN attılar. Günü gelince dayanışma örgütlenirdi elbette ama çok küstahça bir iş yaşadık. Biz olguyla uğraşırken birileri algıyla uğraşıyordu. Depremin 4.5. günü yüzyılın felaketi filmini çektiler bile.

650 bin konut vaat ettiler. 15 Mart gelince 319 binini 1 yılın sonunda vereceğim dedi. Bugün 1 yıl bitti, 18 bin 19 konut teslim edildi. Bugün verilen konuta sayısı toplam ihtiyacın yüzde 2.7’si. 100 depremzededen 95’i ya konteynerda ya çadırda.”

Haber Kaynağı www.muhalif.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Siyaset, depremlerde kimse ölmesin diye yapmak zorunda olduğumuz bir görevdir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!