featured

Reflünün teşhisine robot kapsül – GENEL SAĞLIK

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Reflünün teşhisine robot kapsül 

Yemek borusu ile mide arasındaki kapakçık dediğimiz düz adale midedeki asidin yemek borusuna kaçmasını engeller. Eğer bu kapakçık bozulursa mide asidi yemek borusuna kaçabilir. İşte bu durumda reflü hastalığının bir göstergesidir…

Mideden ağza acı su gelmesi, mide yanması gibi şikayetler başka hastalıklarında belirtisi olabileceğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata, şu bilgileri verdi:

“Hakiki reflüyü ayırt etmeliyiz”

“Kapakçığın gevşekliği birebir reflü hastalığı ile paralel gitmez. Yani 1 santimetre gevşekliği olan hastada bazen 4 santimetre gevşekliği olan hastadan daha fazla reflü şikayetleri olabilir. Ayrıca, çok ciddi reflüsü olan hastada yemek borusunda hiç ülser olmayabilir. Reflü hastalarının yaklaşık yüzde 30-50 kadarında sadece kapakçık bir miktar gevşektir ve yemek borusunda herhangi bir ülser yoktur. İşte sıkıntı bu hastaların tanısında… İşte bu noktada hakiki reflü hastalığını diğerlerinden ayırt edebilmemiz gerekiyor. Önceden hastalarımızda 24 saat asit ölçen bir test uyguluyorduk. Yemek borusuna milimetrik problar yerleştiriliyor ve bu sayede gün boyunca ne kadar asit kaçmış ne kadar reflü olmuş matematiksel olarak hesaplıyorduk. Ancak bu test, burundan  yemek borusuna uzatılan bir sonda ile yapılıyordu. Bu test hastaları çok rahatsız ediyordu. Çünkü 24 saat bununla yaşamak zorundalardı. Ancak yeni teşhis yöntemi hastalarımızı bu sıkıntıdan kurtardı…

“Beldeki cihaz bilgileri kaydediyor”

Artık bu hastalığın teşhisini elektronik PH metre ile koymaktayız. 

Gastroskopi sırasında kapsülü (1.2 santimetre büyüklüğünde) yemek borusu içerisine adeta çengelli iğne ile iğneliyoruz. Buna robot kapsülde diyebiliriz. Hastanın beline yerleştirdiğimiz kaydedici cihaz ile yemek borusundaki kapsül kablosuz olarak haberleşiyor. Test sonunda beldeki cihazdan grafikleri ve matematiksel sonuçları bilgisayar aracılığı ile alıyoruz. Bu aletle 24 saatlik PH değeri tespit edilerek hastalığın derecesini tespit ederek ona göre bir tedavi planlıyoruz. Kapsül, 2-3 gün sonra düşerek, dışkıyla dışarı atılıyor.”

 

Haber Kaynağı bizimsaglik.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Reflünün teşhisine robot kapsül – GENEL SAĞLIK

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!