featured

Mona Lisa’ya çorba saldırısı – Yaşam

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Louvre Müzesi’nde sergilenen Mona Lisa tablosu son dönemdeki İklim aktivistlerinin hedefi haline gelmeye devam ediyor.

Bugün yaşanan olayda ise bir grup iklim aktivisti müzeye girerek, Müzenin en değerli parçalarından tarihi eserler anlamında en değerli olan tablolardan biri olan Mona Lisa tablosuna çorbayla dökerek vandallık girişiminde bulundular. 

Bu gibi durumlar için koruma alanı içerisinde bulunan tablo zarar görmezken çevrede ne olduğunu anlamayan insanlar olayı anlamaya çalışırken müzeyi gezmeye gelen küçük çocuklar korkarak ağlama krizine girdiler. 

İşte o anlar:

 

MONA LİSA TABLOSUNUN GEÇMİŞİ

Leonardo da Vinci, bu tabloya 1503 veya 1504 tarihinde, İtalya’nın Floransa kentinde başladı. Da Vinci’nin çağdaşı, sanat tarihçisi Giorgio Vasari, “… Tablo üzerinde dört yıl oyalandı ve tabloyu bitirmedi…” demiştir.  Bu, Leonardo için alışagelmiş bir davranıştı ve hiçbir çalışmayı tamamen bitiremediği düşüncesi üzerine pişman olmuştu.  Sonra, Fransa’ya yolculuğun ardından 3 yıl süreyle tablo üzerine devam etmeyi tekrar düşündü ve bunu gerçekleştirdi. Da Vinci Fransa’ya gitmişti ve tablo üzerine çalışmalar devam ediyordu, Kral I. François tarafından, yakınındaki kaleye davet edildi. Bu, Leonardo’nun mirasçılarından olacak asistanı Salai ile doğrudan ilgiliydi, sonra dönemin kralı, tabloyu 4.000 écus ile satın aldı ve Fontainebleau Sarayı’nda XIV. Louis himayesinde asıldı. Daha sonra tablo, Versay Sarayı’na taşınacaktı. Fransız İhtilali’nin ardından, tablo Louvre Sarayı’na taşındı. Napolyon Bonapart tarafından Tuileries sarayı’na taşınsa da, daha sonra tekrar Louvre Sarayı’na döndü. 1870 – 1871 aralığında gerçekleşen Fransa-Prusya Savaşı sırasında tablo, Fransızların askeri bölgesi “Brest Arsenal”e taşındı.

Credit: Universal Images Group via Getty Images/Bildagentur-online

Tablodaki manzara ve model ile ilgili birçok spekülasyon çıktı. Örneğin, da Vinci’nin modeli güzel yanlarıyla resmettiği düşüncesi vardı, tablonun 21. Yüzyıl standartlarında olduğu da düşünülmüştür. Doğulu bazı sanat tarihçileri, örneğin Yukio Yashiro, tablodaki manzaranın Çinli sanatçıların eserlerinden etkilendiğini öne sürmüştür ama kanıtlarının yetersizliğinden dolayı birçok itiraz çıkmıştır. Mona Lisa tablosu, 19. Yüzyıla değin gizemi hakkında düşünce oluşmamıştı, henüz kavranmakta olan Sembolizm akımı sayesinde, tabloda var olduğu düşünülen simgeler için birçok düşünce çıkmıştır. Eleştirmen Walter Pater, 1867 yılında tablo üzerine, kadınlıkla ilgili gizli semboller içerdiğini belirtmiştir

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mona Lisa’ya çorba saldırısı – Yaşam

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!