featured

İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa’dan USS Nitze’ye giden yol

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İki gün önce gündeme bomba gibi bir haber düştü. Başlık şöyle: Güvenlik Gerekçesiyle Konsolosluğunu Kapatan ABD’den Tartışma Yaratan Hamle.

Birlikte okuyalım: “ABD’nin Türkiye için olası terör saldırısı uyarısı yaptığı günlerde ABD savaş gemisi USS Nitze dün İstanbul’a gelerek Dolmabahçe açıklarında demirledi. Geminin teamüllerden çok daha büyük bir (ABD) bayrak çekmesi dikkat çekti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise dün yaptığı konuşmada ABD’nin açıklamalarını hedef aldı. Soylu, ‘Amerikan Büyükelçisi’ne buradan söylüyorum. Hangi gazetecilere yazı yazdırdığını biliyorum. Pis ellerini Türkiye’nin üzerinden çek. Çok net söylüyorum,’ dedi.”

Haberin bundan sonrası şöyle:”Gemiye dev bir ABD bayrağı ile küçük bir Türk bayrağı çekildi. 155 metrelik güvertede silahlı askerler görüldü. Soylu’nun hedefindeki ABD Büyükelçisi Jeffrey L. Flake ve ABD İstanbul Başkonsolosu  Julie A. Eadeh ise gemiyi sabah saatlerinde ziyaret etti.”

Allah Allah, bu da nereden çıktı şimdi, diye düşündüm. İçişleri Bakanı Soylu’nun sözlerini okuyunca da 1960’lı ve 1970’li yıllarda bizim son derece “yerli ve milli solcu” gençlerimizin attıkları “Hoşt Amerika, Pışt Amerika” sloganı aklıma geldi. Sol ve milli sözcükleri oksimoron ama olsun. Ne de olsa yerli ve milliyiz ya. 

USS Nitze’nin Dolmabahçe açıklarındaki fotoğrafına dikkatle bakınca bordasında işaret ya da numara olmaması dikkatimi çekti. Denizcilik bilgisiyle ünlü olan Büyükelçi Süha Umar’a USS Nitze’ye çekilen dev ABD bayrağının ve geminin bordasında bir işaret ya da numara bulunmamasının ne anlama geldiğini sordum. Umar şöyle izah etti:

“Savaş gemilerinin bayrakları katı kurallara bağlıdır. Ebat, nereye nasıl toka (çekmek) ve arya (indirmek) edilecekleri, bu sırada neler yapılacağı konusunda kesinlikle uyulan uluslararası yerleşik kurallar vardır. 

“Ayrıca savaş gemileri bordalarında aidiyetlerini ve tiplerini gösteren işaretler (numara vs) taşırlar. Numarasız savaş gemisinin korsan gemisinden farkı yoktur. ABD gemisi bu kuralların hiç birine uymuyor. Güvertedeki silahların başında asker bulunması, silahların doğrultusu da ayrı sorun (toplar İstanbul’a dönmüş vaziyette). Nereden bakarsanız bakın en azından terbiyesizlik, saygısızlık, hatta küstahlık.”

Umar’la konuyu tartışırken bana emekli büyükelçi Pulat Tacar’ın son çıkan kitabından söz etti. Kitabın ismi “Mutasarrıf Musa Kazım ve Maliye Meclisi Üyesi Bala Ahmet Nesip”. Kitabın bir bölümünde 1890’lı yıllarda İzmit Sancağı’nda Fransa’yla yaşanan bir olay anlatılıyor. Olay bugün ABD’yle yaşadığımız USS Nitze meselesiyle neredeyse tıpatıp uyuşuyor. Anlatayım:

 

Köşe yazısının tamamını okumak için…

Haber Kaynağı www.muhalif.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa’dan USS Nitze’ye giden yol

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!