featured

Halil İnalcık, Atatürk’ün vefatını gözyaşları içerisinde böyle anlatmıştı – Kültür-Sanat

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eserleriyle dünya genelinde saygı görmüş ve “Tarihçilerin Kutbu” olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, 6 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı.Halil İnalcık’ın, Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından bahsederken gözyaşlarını tutamadığı anlar yeniden gündem oldu.İnalcık, şu ifadeleri kullanıyordu:“‘Atatürk’ün ölümü 10 Kasım’da 1938’de Ankara’ya getirilişi ile bütün bir millet nasıl ağlıyor? Tarihte görülmemiş bir sahnedir bu! Bütün bir millet ağlıyor. (Halil İnalcık bunları söylerken ağlamaktan konuşamayacak hale geliyor). Bugün buradaysak, millet olarak buradaysak, dünya tarihinde seçkin milletler arasında yer almışsak, bugün yaşıyorsak, bugün bir devletimiz, milletimiz varsa Atatürk’e borçluyuz.”

“Tarihçilerin Kutbu” Prof. Dr. Halil İnalcık, 6 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı.
İnalcık, Atatürk’ün vefat ettiği günü gözyaşları içinde anlatmıştı: “Bugün yaşıyorsak, bugün bir devletimiz, milletimiz varsa Atatürk’e borçluyuz”

— Aykırı (@aykiricomtr) July 25, 2022HALİL İNALCIK KİMDİR?1916’da İstanbul’da dünyaya gelen Halil İnalcık, 1923-1930 arasında Ankara Gazi Okulu’na ardından da Sivas Muallim Mektebi’ne devam etti. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi bölümünde yüksek öğrenimine başladı. 1940’da mezun olduktan sonra fakültede asistan oldu. 1942 yılında Tanzimat ve Bulgar Meselesi adlı doktora tezini verdi. 1943’te Viyana’dan ‘Büyük Ricat’e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı başlıklı teziyle doçentliğe atandı.  1947’de Türk Tarih Kurumu (TTK) üyeliğine seçildi. 1949’da İngiltere’ye giderek British Museum’da Türkçe yazmalar üzerinde çalıştı ve Calendar of State Papers serisinde Osmanlı tarihine ait kayıtları topladı. Public Record Office’te Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili kaynak taraması yaptı. 1951 yılında Türkiye’ye döndü. Haziran 1952’de Viyana Bozgun Yıllarında Osmanlı-Kırım Hanlığı İşbirliği teziyle profesörlük unvanı aldı.1972’de Ankara Üniversitesinden emekli olarak Chicago Üniversitesi’nde Osmanlı Tarihi Kürsüsünü kurdu.1986 yılında Chicago Üniversitesi’nden de emekliye ayrıldı ve 1993 yılında Bilkent Üniversitesi’nde Tarih Bölümü’nü kurdu.Halil İnalcık çoklu organ yetmezliği nedeniyle 25 Temmuz 2016 tarihinde saat 19.10’da Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.Eserleri:The Ottoman Empire The Classical Age 1300-1600,Osmanlı tarihinde İslamiyet ve Devlet, Makaleler 1: Doğu Batı, Fatih devri üzerinde tetkikler ve vesikalar,Osmanlı’da Devlet, Hukuk, Adalet, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi Cilt 1 /1300-1600, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi Cilt 2 / 1600-1914, Osmanlı İmparatorluğu – Toplum ve Ekonomi, Tanzimat ve Bulgar Meselesi,Şair ve Patron, Atatürk ve Demokratik Türkiye, Kuruluş – Osmanlı Tarihini Yeniden Yazmak, OSMANLILAR, Fütühat ve Avrupa İle İlişkiler, Has-Bağçede ‘Ayş u Tarab – Nedimler Şairler Mutripler, Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı, Devlet-i ‘Aliyye: Tagayyür ve Fesad, Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar II yayınlanan bazı eserleridir.

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Halil İnalcık, Atatürk’ün vefatını gözyaşları içerisinde böyle anlatmıştı – Kültür-Sanat

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!