featured

ETİD/Ekmekçi: E-ticaretin ihracattaki payını %4’e çıkarmalıyız

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HANDE BERKTAN

Sanayi Devriminin ardından internetin gelişimi ile hızla büyüyen sektörlerden elektronik ortamda ticaret, dünya genelinde 5,9 trilyon dolarlık bir pazar hacmine ulaştı. Ülkemizde geçen yılı 800 milyar TL ile yılı kapayan sektörde 550 bin işletme faaliyet gösteriyor.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi perakende içindeki payı yüzde 20, toplam gayrisafi hasıla içindeki payı yüzde 5’lerde olan e-ticaretin, genel ihracat içindeki payının yüzde 1’den yüzde 4’lere çıkarılması gerektiğini söyledi. Dünya ortalamasının yüzde 4’lerdir olduğunu söyleyen Ekmekçi “Artık yabancı müşterilere nasıl ürün satabileceğimiz, pazar çeşitlendirmesi konuları sektörde en çok konuşmamız gereken konular olmalıdır.” değerlendirmesini yaptı.

“Enflasyonun etkisi ile bu yılı %125 büyüme ile kapatırız”

Ekmekçi, e-ticaretin gelişimine dair “2022 yılını büyüme ile bitirmiştik, bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın ayına göre yüzde 120’lerde varan hacim artışı oldu. Burada fiyatlara yansıyan ciddi bir enflasyon etkisi de var. Deprem döneminde özellikle reklamların da azalmasıyla Şubat ayı durgun geçen bir ay oldu. Ardından ilerleyen aylarda artış oldu. Geçen sene 800 milyar TL üzerinde kapatmıştık, bu yıl enflasyon etkisi ile 1 trilyon 800 milyar TL ile yılı kapayabiliriz. Esas, adet bazında büyümeye bakmak lazım. Adetsel bazda yüzde 40 civarı büyüme ile kapamayı bekliyoruz.” dedi.

“Pandemide e-ticaret yapan işletme sayısı 7 kat arttı”

E-ticarette faaliyet gösteren işletme sayısında pandemi döneminde 7 kat artışın yaşandığını ancak bu yıl itibarı ile e-ticarete giriş yapan KOBİ’lerde yavaşlama olduğuna dikkat çeken Ekmekçi, sözlerine şöyle devam etti:

“Hacimsel büyüme yüzde 120 ancak işlem adedinde büyüme yüzde 25 civarındayız. Pandemi öncesinde 70 bin işletme varken pandemi döneminde 7 kat artarak işletme sayısı 500 bine yükseldi. Geçen sene ise sektörde faaliyet gösteren işletme sayısı 550 bin adetlere ulaştı. Hedefimiz bu sene 550 bin olan işletme sayısının 700 binli rakamlara ulaşması. KOBİ‘ler hem kendi web sitelerini açarak hem de pazar yerlerinde yer alarak e-ticarete girişi yapabiliyor. Dolayısı ile bu yıl hedefe ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.”

“E-ticaret destekleri yeni iş modellerinin önünü açıyor”

Ekmekçi, sektöre dair açıklanan destek kararlarının yeni iş modellerinin önünü açmasını beklediklerini dile getirdiği konuşmasında, “Aynı zamanda bu desteklerin aracı, toplayıcı, e-ihracatçı modellerini ortaya çıkaracağını öngörüyoruz. Bundan sonra bize düşen destekleri doğru kullanıp ihracatı artırmak. Destekler kapsamında yararlanıcılar için pazara giriş rapor desteği, dijital pazaryeri tanıtım desteği, e-ihracat tanıtım desteği, sipariş karşılama hizmeti, depo kira desteği, yurt dışı pazaryeri entegrasyon desteği, çevrim içi mağaza ve hedef ülke e-ticaret paydaşlarından alınan hizmet desteği ile pazaryeri komisyon gideri desteği sektör açısından değerli.” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı www.bloomberght.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ETİD/Ekmekçi: E-ticaretin ihracattaki payını %4’e çıkarmalıyız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!