featured

Enerji Fiyatları Yükselirken Evde Pratik Isınma Önerileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji Fiyatları Yükselirken Evde Pratik Isınma Önerileri

Kış, kendine özgü karakteristik özellikleri olan bir mevsimdir. Puslu havası, sert rüzgarı, bembeyaz karları, güneşte de yağabilen yağmuru… Kulağa son derece romantik geliyor öyle değil mi? Peki ya madalyonun diğer tarafı… Kış aylarının en gerçekçi yüzü, hiç şüphesiz yeterli düzeyde ısınamama sorunsalı. Kendi içinde bir dinamiğe sahip olan, değişken ülke ekonomisinin getirileri ile beraber evlerde pratik ısınma yöntemlerini arar olduk. Evlerimizde sıcak bir yaşantı sürebilmenin yavaş yavaş lükse dönüştüğü şu günlerde; hayat kalitemizi düşürmeden, aynı zamanda da cebimiz yanmadan uygulayabileceğimiz pratik ısınma yöntemlerini sizler için derledik.

Pencere ve kapı yalıtımına dikkat ediyor musunuz?: Evlerdeki ısı sirkülasyonu büyük oranda pencere ve kapılardan etkileniyor. Sıcaklığı içeride tutabildiği gibi mevcut ısının kaybına da yalıtımı iyi olmayan pencere ve kapı boşlukları neden olmakta. Özellikle eski yapılarda karşımıza çıkan ahşap doğramalar, alüminyum bazlı materyaller; kış aylarında sıcaklığın olası düşmanları. Uzun vadede tasarruf isteyenler evlerin söz konusu bölümlerini; ısı yalıtımı yüksek, rüzgar gibi dış etkenlere karşı dayanıklı PVC doğrama ile yenileyebilir. Dönemlik çözüm arayışında olan bireyler ise çok daha ucuza mâl edebilecekleri köpük, sünger, macun gibi ürünleri yapı marketlerden temin ederek, hava sızdırma sorunlarına pratik çözümler getirebilirler.

Petekleri doğru konumlandırmak önemli: Pek çok evde ısınmak için kalorifer petekleri tercih edilirken, onları doğru kullanmak ve daha da önemlisi uygun bir şekilde konumlandırmak önem arz ediyor. Eğer peteklerinizin yerini yapım aşamasında seçme şansınız var ise ısının çabuk kaçabileceği pencerelerden uzakta konumlandırmanız tavsiye edilmekte. Ancak böyle bir seçim hakkınız yok ise petekleri efektif kullanmak için dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. Bunların başındaysa petekleri uzun perdelerle kapatmamak, ön kısımlarına koltuk ve benzeri mobilyalar dayamamak geliyor. Ayrıca düzenli olarak kalorifer peteklerinin temizlik ve bakımlarının yapılması da ısı ve sıcaklığın muhafaza edilebilmesi için son derece etkili yöntemlerden.

Halıları sadece dekoratif bir eşya olarak mı kullanıyorsunuz?: Rengarenk desenleri, yumuşak yüzeyleri ile halılar her evin demirbaşları arasında yer alıyor. Birçoğumuz evin dekorasyonunu tamamlayan birer eşya olarak görsek de odaların sıcaklığı üzerinde halı kullanmanın oldukça etkisi var. Panduf giyerek soğuk zemine basmanın önüne geçebileceğiniz gibi odaların zeminini tamamen halı ile kaplayarak da bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Tabi burada üzerinde durulması gereken bir diğer konu, ısı muhafazası için kullanacağınız halının materyali ve yapısı. Hacimce yüksek ilmekle dokunmuş kalın tabanlı halılar, kış aylarında iyi bir yalıtım görevi üstlenecektir.

Perdelerin gücünden yararlanın: Kimileri evinin mahremiyetini sağlamak için kimileri de gün ışığını kontrollü bir şekilde odalara alabilmek adına perde kullanır. Perdenin işlevi, sizlerin tercihi doğrultusunda şekillense de aynı zamanda bir yalıtım metodu olarak da kullanılabilir. Bu noktada güneş ışığından en çok faydalandığınız zaman dilimlerinde açık renkli, ince tül perdeler ile odanın ısı depolamasını sağlarken; akşamları ise koyu renkli, kalın fon perdeler kullanarak sıcaklığın korunmasını sağlayabilirsiniz. Perdelerinizi kalorifer peteklerini kapatmamak koşulu ile tavandan zemine inecek şekilde kullanmanız, ısı yalıtımı konusunda daha çok verim almanıza yardımcı olacaktır.

Bireysel Isınma Yöntemleri

Halılar, perdeler, kalorifer petekleri… Evin dekorasyonundan, eşyaların bakımına ve konumlandırılmasına kadar ısı yalıtımı üzerindeki etkilerden bahsettik. Peki enerji fiyatları yükselirken, daha az çaba ile bireysel olarak başka hangi yöntemlerle ısınabiliriz? Göz atalım…

Koltuğunuzda her an bir TV battaniyesi bulundurmak, akşamları üşümeden konforlu vakit geçirmenize destek olacaktır.Kanepe ve sandalyelerinizi kalın örtülerle, minderlerle kaplamanız da alternatif ısınma yolları arasındadır.Polar, yün, peluş gibi kalın materyallerden üretilmiş ev kıyafetleri tercih etmek; vücudunuzun her an sıcak kalmasını mümkün kılar.Salon, oturma odası gibi sık vakit geçirilen alanlarda kapının kapalı tutulması; ısının diğer odalara dağılmasını engeller.Akıllı termostat kullanarak evin sıcaklığını belirli bir derecede tutmanız, tasarruf yapmanızı sağlayacağı gibi fazladan ısı kaybının da önüne geçer.Uyumadan önce yatağınızı en iyi sıcak su torbası seçeneklerinden biriyle ısıtmanız, üşümemek için masrafsız olduğu kadar etkili de bir yöntemdir.

Temel ihtiyaçlar arasında ilk sıralarda yer alan ısınma gereksinimi, enerji fiyatlarının günden güne yükselişi ile karşılanması zor bir hale geldi. Bu bağlamda insanların da uygun bütçeli ve bir o kadar da pratik ısınma yolları arayışı, sık sık gündem olmakta. Elbette ki birçoğumuzun bahsi geçen yolları aramasındaki temel neden maddiyat. Ancak unutulmamalı ki yukarıda sıraladığımız ısınma yöntemleri, bütçeleri korurken beraberinde bilinçli bir tüketim alışkanlığı da getiriyor. Enerjiyi doğru tüketmek, ceplerimizi olduğu kadar çevreyi ve içerisinde nefes aldığımız dünyayı da muhafaza ediyor. Dolayısıyla güneş enerjisi gibi çevreci ısınma yöntemleri uzun vadede bütçeleri korurken beraberinde doğayı da koruyor. Evlerde kullandığınız ısıtma yöntemleri olan; doğal gaz, kömür, petrol gibi yakıtlara alternatif olarak doğal ısınma kaynaklarına da yönelmek bu bağlamda önemli. Sizler de daha sürdürülebilir yaşama destek olarak düşük bütçelere ısınma imkanı elde edebilirsiniz.

Haber Kaynağı www.muhalif.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Enerji Fiyatları Yükselirken Evde Pratik Isınma Önerileri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!