featured

Destekler, teknoloji girişimlerini ‘ölüm vadisi’nden çıkarabilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BEGÜM NUR ALKIŞ

Küresel ekonomide yaşanan yavaşlamanın etkisi Türkiye’deki girişim ekosisteminde de yaşandı. KPMG’nin “Türkiye’nin Girişim Ekosistemi Yatırımları Değerlendirmesi” raporuna göre, Türkiye’de 2022 yılı üçüncü çeyreğinde toplam işlem hacmi ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 19 düşüşle 113 milyon dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan girişim ekosisteminin 2023 yılına ilişkin iyimser bir hava hakim.

Türkiye’de teknoloji girişimcisi olmanın çok avantajlı olduğu bir döneme girildiğini söyleyen Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, “2023 yılı Türk Girişimcilik Ekosistemi için yapılan ciddi altyapı yatırımlarının meyvelerinin aranacağı bir yıl olacağı şeklinde öngörüyorum. Çok fazla sayıda fon, teknopark, hızlandırma programı kuruldu. Bütün bu altyapı organizasyonlarının amacı girişimcilerin kurulma ve büyümelerine destek olmak” dedi ve ekledi: “Oyun, fintech, siber güvenlik, mobilite, Web 3 en sıcak dikeyler olacak. Tohum yatırım almak için en iyi zaman.”

Son olarak üç kamu bankasının (Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank) açıkladığı Tekno Girişimci Destek Kredisi de teknoloji odaklı girişimlerin büyümesi, bilişim ve yazılım alanlarında istihdamın artırılması ve rekabetin desteklenmesi adına olumlu karşılandı. AA’da yer alan bilgiye göre, söz konusu krediler, en fazla 500 bin lira tutarında, 6 ay anapara ödemesiz ve 60 ay vadeli olabilecek.

Kararı teknoloji girişimcileri açısından kıymetli bir gelişme olarak değerlendiren Duygu Eren, “Özellikle yatırım alsın veya almasın nakit akış beklentisi istediği gibi gitmeyen, melek yatırımcı yatırım kriterlerine göre yatırım miktarı yüksek, fonlar için düşük kalan girişimciler yeni kredi paketiyle ‘ölüm vadisi’ denen girişimin sıkıntıya düştüğü yerden kolaylıkla çıkacaktır. Üç kamu bankasının sağladığı bu kolaylık girişimcinin tekrar hayata dönmesi, finansallarını oturtması açısından büyük kolaylık sağlayacak” dedi.

Tmob ve Mowico’nun Kurucusu Rudi Dökmecioğlu ise konuya ilişkin, “Yeni girişim ve fikirlerin hayatına geçirilmesi için devletin gösterdiği iyi niyet göstergesi diyebilirim. Bu alanda yapılacak başlangıçlar için iyi bir adım olduğunu düşünüyorum. Bu paketin tekno girişimleri geleceğe hazırlamaya, dijital teknoloji ve becerilerin büyümelerine ve gelişmelerine yardımcı olacağına inanıyorum” açıklamasında bulundu.

Firmaların mal ve hizmet alımı, maaş ödemesi, işletme giderleri, ofis malzemesi, ekipman, yazılım ve donanım alımlarının finansmanı için belge karşılığında kullanılabilecek kredilerin, 36 ay vadeye kadar yıllık yüzde 13,5 sabit faizle, 36 ay ve üzeri vadelerde ise “TLREF+3” faiz oranıyla kullanıma sunulması planlanıyor.

DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay ise kredi tutarının düşük tutulduğunu belirterek, “Vade ve anapara ödemesinin olması güzel bir detay ama 500 bin TL tutarındaki bir maksimum oranın ne yazık ki düşük kalacak. 500 bin TL orta büyüklükteki yazılım şirketleri için düşük bir oran. 500 bin TL’nin yeterli olacağı küçük işletmeler için ise cansuyu niteliğinde bir kredi olacak ve işletmelere artı değer katacak” dedi.

Haber Kaynağı www.bloomberght.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Destekler, teknoloji girişimlerini ‘ölüm vadisi’nden çıkarabilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!