HANDE BERKTAN
Teknoloji devi Apple, Apple Watch 9 ve Apple Watch 10 Serisi ile Watch Ultra 2’de, uyku apnesi tespiti için FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) onayı aldı.
Geçen haftaki iPhone 16 etkinliğinde duyurulan özellik, yakında çıkacak watchOS 11 sürümünün bir parçası olarak gelecek. Etkinleştirildiğinde, kullanıcının bu duruma sahip olup olmadığını belirlemek için 30 günlük bir aralığa yayılmış 10 gecelik uyku izleme verileri gerekiyor. Bu süre zarfında, yerleşik ivme ölçeri kullanarak gece uyku bozukluklarına ilişkin bilgiler de sunuyor.
FDA bu özelliği “uyku apnesi riskini değerlendirmek için reçetesiz satılan bir cihaz” olarak sınıflandırıyor. Solunumun sığlaşmasına veya gece boyunca tekrar tekrar durmasına neden olan bu durum, çeşitli farklı semptomlarla ilişkilidir. Mayo Kliniği, bunun uykusuzluğa, baş ağrılarına, gündüz uykululuğuna ve diğer uzun vadeli koşullara neden olabileceğini belirtiyor.
Apple Watch, normal solunum düzenindeki kesintilerle bağlantılı ufak bilek hareketlerini izleyen bir ivme ölçerden faydalanıyor ve bu solunumda olan kesintiler, solunum bozukluğu ölçümüyle takip ediliyor. Solunumdaki bozuklukların bir kısmı normal olsa da bu verilerin izlenmesi kullanıcıların gece boyunca iyi uyuyup uyumadığını ve birkaç gece boyunca sık sık yaşanan solunum bozukluğu durumunda uyku apnesiyle ilişkili olabileceğini anlamasına yardımcı oluyor. Apple, kullanıcıya verileri bildirim olarak yollayacak. Böylelikle, kullanıcı doktora başvurduğunda önemli bir sağlık bilgisine önceden sahip olmuş oluyor.
Apple bu özelliği sunan ilk tüketici elektroniği firması değil. Withings bir süredir cihazlarda uyku apnesi tespitini sunuyordu. Samsung ise bundan önce Galaxy Watch serisi için FDA onayı almıştı.