Libya ile Türkiye arasında Pazartesi günü imzalanan ve Türkiye’nin petrol sahaları açılması ve araştırma gemilerinin Libya topraklarında ve ülkenin deniz münhasır ekonomik bölgesinde (EEZ) petrol ve doğal gaz aramasına izin veren bir ön anlaşmanın imzalanması, Yunanistan-Türkiye arasındaki krizi derinleştirmekle tehdit ediyor.
Avrupa Birliğinden Açıklama Gelmişti
Libya ile Türkiye arasında duran Girit başta olmak üzere Yunan adalarını görmezden gelerek ilişkileri geliştirmeye çalışmaları başta Yunanistan olmak üzere tüm Avrupa’yı tedirgin etti.
Yunan medyasındaki haberlere göre, Türkiye bu hamlesiyle gerginliği iyice artıracak. Yunan Ekahimerini gazetesinin haberin şöyle;
Libya’nın birbiriyle çatışan iki hükümetinden birinin başbakanı Abdul Hamid Dibeybe ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından imzalanan anlaşma, Türkiye’nin karada ve denizde hidrokarbon sondajlarına gelecekte destek sağlıyor.
En önemlisi, Türkiye ve Trablus merkezli hükümet tarafından Kasım 2019’da imzalanan ve Libya ile Türkiye arasında duran iki ülke olan Yunanistan ve Mısır tarafından kınanan oldukça tartışmalı bir muhtırada üzerinde anlaşmaya varılan Libya’nın MEB’i olarak tanımlanıyor.
Pazartesi günkü anlaşma, doğudaki Bingazi kentinde bulunan Libya Parlamentosu ve böyle bir anlaşmayı imzalamanın yalnızca “seçilmiş bir otoritenin doğal hakkı” olduğunu ilan eden Parlamento tarafından atanan Başbakan Fethi Başağa tarafından kınandı.
Libya’nın 2021’de birleşik bir hükümetle sonuçlanacak ve kanlı bir doğu-batı çatışmasına son verecek seçimler yapması gerekiyordu, ancak Dibeybe seçimleri iptal etti.
Anlaşma, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nı (TPAO) bir zamanlar Fransız ve İtalyan şirketlerinin hakim olduğu bir pazarda önemli bir oyuncu haline getiriyor. Ayrıca, potansiyel olarak Türkiye’nin Trablus hükümetinden Girit’in güneyindeki bölgeleri araştırmak için Yunan haklarına doğrudan meydan okuyarak imtiyazlar almasına izin verecektir.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı anlaşmaya sert tepki gösterdi:
Açıklamada, “Yunanistan’ın tüm yasal yolları kullanarak savunmayı amaçladığı bölgede egemenlik hakları var” denildi. Yunanistan’ın 2019 tarihli Türk-Libya “muhtırasının” yasadışı, geçersiz ve mevcut olmadığı yönündeki tutumunu yineledi. Bu nedenle, kimsenin onu çağırmaya hakkı yoktur.”
Yunanistan, ABD ve Fransız Büyükelçilerine Bilgi Verdi
Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Pazartesi günü ABD, George Tsunis ve Fransa büyükelçileri Patrick Maisonnave’ye gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Dendias, Mısırlı mevkidaşı Sameh Shoukry ile görüşmek için Pazar günü Kahire’ye gidecek. Mısır ve Yunanistan, kendi MEB’lerini sınırlayan bir anlaşma imzaladı.