Bankacılık sektöründe sendikasyonlarda artan maliyet ve düşen çevirme rasyoları her yeni açıklamayla daha da görünür oluyor.
Akbank ve TEB’in ardından Yapı Kredi’nin sendikasyonunda maliyetin arttığı ve çevirme rasyosunun gerilediği görüldü.
Yapı Kredi’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, 367 gün vadeli 210 milyon dolar ve 249 milyon euro tutarında iki ayrı dilimden oluşan yaklaşık toplam 458 milyon dolar sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi anlaşması yapıldı.
14 ülkeden 23 finansal kurumun katılımıyla ve dış ticaretin finansmanı amacıyla kullanılacak olan sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisinin toplam maliyeti dolar dilimi için SOFR artı yüzde 4,25 ve euro dilimi için Euribor artı yüzde 4,00 olarak gerçekleşti.
Banka geçen yılın Ekim ayında 822 milyon dolarlık sendikasyon temin etmiş, bunun maliyeti ise sırasıyla dolar dilimi için SOFR artı yüzde 2,75 ve euro dilimi için ise Euribor artı yüzde 2,10 olmuştu.
Böylelikle bankanın sendikasyon çevrim oranı yüzde 61 seviyesinde kaydedildi.
Akbank’ın sendikasyonunda çevrim oranı yüzde 60, TEB’in sendikasyonunda ise yüzde 67 seviyesinde gerçekleşmişti.
Erün: Ülkemiz ekonomisini desteklemeyi sürdüreceğiz
Sağlanan sendikasyon kredisiyle Türk bankacılık sektörüne ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni bir kez daha teyit ettiklerini söyleyen Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, şu değerlendirmede bulundu: “Küresel olarak içinden geçtiğimiz bu zorlu günlerde, ülkemize ve topluma karşı olan sorumluluklarımızı yerine getirebilmek adına var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik kriterlerine bağlı olarak sağladığımız bu kaynak, dış ticaret finansmanına yönlendirilecek. Böylece ihracatı ve reel sektörü desteklemeye, ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”