Karar, Ana de Armas hayranlarının açtığı dava sonucunda çıktı.
ABD’de Bir federal yargıç, aldatıcı film fragmanları yayınlayan film stüdyolarının sahte reklam nedeniyle dava edilebileceğine karar verdi. Bu karar, Amerika’nın film pazarlama endüstrisini sarsabilir.
Salı günü, ABD Bölge Yargıcı Stephen Wilson, Beatles temalı, 2019 yapımı “Yesterday” ile ilgili bir davada karar verdi. Dava, Ana de Armas’ın iki hayranı tarafından Ocak ayında açılmıştı. Hayranlar filmin fragmanında Ana de Armas’ın yer aldığını ve filmi bunun için kiraladıklarını ancak filmin kendisinde Armas’ın olmadığını belirtmişlerdi.
Ana de Armas Hayranları ‘Yesterday’ Filmine Dava Açtı
Universal Studios, fragmanların “sanatsal, etkileyici bir çalışma” olduğu için Birinci Değişiklik korumasına hak kazandığını ve bu nedenle “ticari olmayan” konuşma olarak kabul edilmesi gerektiğini savunarak davayı düşürmeye çalıştı. Yargıç Wilson ise fragmanların ticari konuşma olduğunu ve Kaliforniya’nın Yanlış Reklam ve Haksız Rekabet yasalarına tabi olduğunu söyleyerek bu iddiayı reddetti:
Universal, fragmanların bir miktar yaratıcılık ve editoryal sağduyu içerdiği konusunda haklıdır, ancak bu yaratıcılık, bir fragmanın ticari doğasından daha ağır basmaz. Özünde, bir fragman, tüketicilere filmin bir önizlemesini sunarak bir filmi satmak için tasarlanmış bir reklamdır.
Fragmanları “ticari konuşma” olarak sınıflandıran bu karar, bir filmin fragmanın yarattığı beklentileri karşılamadığını iddia eden herkesin artık stüdyolara dava açabileceğini gösteriyor.
Bundan sonra stüdyolar film tamamlanana kadar bir fragman hazırlama riskini almayacak mı yoksa şu anda çeşitli video oyunu fragmanlarında olduğu gibi “son sürüm değil” sorumluluk reddi beyanı gibi daha basit bir değişiklikle mi önlem alınacağını zaman gösterecek.