Yöneticilerde en çok aranan özelliklerin başında esneklik ve adaptasyon, kriz yönetimi, çözüm odaklılık, sonuç odaklılık, güçlü finansal okur yazarlık geldiğini belirten Stanton Chase Başkan Yardımcısı Çağrı Alkaya, yaptığı işin etkisini öngörebilen ve ölçen yani datayla çalışan yöneticiler ön planda olduğunu ile getirdi.
Fakat günümüz iş dünyası ve ekonomik gerçeklikleri uçtan uca yönetebilen yöneticilerin de çok arandığının altını çizen uluslararası yönetici araştırma ve liderlik danışmanlığı şirketi Stanton Chase Başkan Yardımcısı Çağrı Alkaya, katıldığı Ulusal24 yayınında pandami ile birlikte değişen iş gücü piyasası, çalışan sadakati ve yöneticilerde aranan özelliklere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Üç-dört yıl için bile şirket aidiyeti sağlamak gerekiyor”
Pandeminin sosyal eşitsizliği çok görünür hale getirdiğinin altını çizen Alkaya, “Çalışan bağlılığı da çok önemli hale geldi, zaten kimsenin bir şirkette artık 15 sene çalışmasını beklemiyoruz. Ama üç-dört sene çalışması için bile ücretin dışında şirket aidiyeti sağlaması da gerekiyor” diye konuştu.
Türk yöneticilerin kriz anlarında ve dalgalı sularda navigasyonda çok ustalaştıklarını ve dünyada fark yarattıklarını dile getiren Alkaya, 2018’den sonra dünyanın her yerinde yöneticilerin bir standarta geldiğini aktardı.
“Teknoloji yeteneğe yansımalı”
Chat GPT, AI ve teknolojik gelişmelerin yeteneklere yansıması gerektiğinin altını çizen Alkaya şöyle konuştu:
“Bunların olumsuz yanı tembelliğe itebilir. Bazı iş kollarını geçersiz hale getiriyor. Kaynak olarak bir avantaj sağlıyor nasıl kullanıldığına bağlı. Yani siz ham dataya kolayca ulaşmak istiyorsanız faydalı ama o ham datayı ham haliyle kullanıyorsanız zararlı.
Yöneticilerin en büyük handikapının önceliklendirme, paydaş ve çıkar yönetimi olduğunu düşünüyorum. Günlük operasyonel ve kısa vadeli hedeflerle, uzun vadeli girişimlere odaklanmak zor.”