featured

Türkiye’de toplumsal mutluluk düşüşte

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BAREM’in GIA ile birlikte 36 bine yakın kişiyle yaptığı araştırma, insanların yüzde 54’ünün çok mutlu veya mutlu olduğunu ortaya çıkarıyor. Dünya genelinde farklı ülkelerdeki insanların çoğunluğunda mutluluk hâlâ hakimse de, son yıllara göre sürekli düşüş eğilimi görülüyor. Onda birinden fazlası kendini çok mutsuz veya mutsuz olarak görürken, üçte biri kendini ne mutlu ne de mutsuz olarak görüyor. 

Mutluluğun cinsiyeti yok; kadın ve erkekler aynı oranda mutlular.

Yaş ilerledikçe mutluluk azalıyor. Dünyada 18-34 yaş grubu, yüzde 60 oranla en mutlu kesim. Geçen yıla göre düşüşten etkilenmezken, ileri yaş grubunda düşüş görülüyor. Mutlu olanların oranı 35-54 yaş grubuna yüzde 53’e, 55 yaş ve üzeri kişilerde ise yüzde 46’ye düşüyor.

Gelir arttıkça mutluluk artıyor. Geçen yıla göre toplumun en üst gelir grubunda yüzde 67’den 61’e gerileyen mutlu olma oranı, en alt gelir kesiminde anlamlı bir düşüş yaratmıyor.
Mutluluk çalışma durumundan da etkileniyor. Dünyada ev kadınları (%59), öğrenciler (%58) ve çalışanlar (%56) mutlu kesimi oluşturuyor. En düşük mutluluk oranları işsizler (%48) ve emeklilerde (%43).

Dinler arasında da farklılıklar var. Dünyadaki en mutlu din grubu Hindular (%68). Onları Müslümanlar izliyor (%62). Hristiyanlar (%58) Roman Katolik ve Protestan Hristiyanlar, Budistler (%56) yakın mutluluk oranlarına sahip. En az mutlu gruplar ise Museviler (%45), Ateist ve Agnostiklerler, Ortodokslar  (%46)

Yine doğu ve güneydeki ülkeler ilk 5 mutlu ülke arasında yer alıyor: Filipinler, Meksika, Malezya, Afganistan, Ekvador, Japonya ve Kazakistan. Avrupa daha kasvetli tarafta ancak daha mutsuz ülkeler dünyaya dağılmış durumda: Ermenistan, Kenya, Hong Kong, Arjantin, Türkiye ve Moldova. Bu, mutluluk algılarının bireysel koşullara ve ulusal bağlama bağlı olarak farklı bir kökene sahip olduğunun bir teyidi olarak tekrar karşımıza çıkıyor. 

Türkiye’de mutluluk oranı düşüşte

Yapılan araştırmada Türkiye’de 10 kişiden biri çok mutlu, üç kişiden biri ise mutlu olduğunu söylüyor. Türkiye’de mutluluk oran yüzde 37 ile geçen yıla göre (yüzde 42) düşüşte. 
Türkiye’de erkekler (%44), kadınlardan (%30) daha mutlu. Dünya genelinden farklı olarak yaş arttıkça mutluluk da artıyor. En az mutlu grup 18-34 yaş arasındaki gençler (%29) iken 55 yaş ve üzerindeki kişilerin %45’i mutlu.

Türkiye’de sosyoekonomik statü grubu yükseldikçe mutluluk artıyor. Mutlu olanların SES Grubu oranları şu şekilde; AB – % 47, C1 %41, C2 %36 ve DE % 30.
Çalışma grupları açısından bakıldığında esnaf (%54), emekliler (%40) mutlu kesimi oluştururken; ücretli çalışanlar (%37), ev kadınları (%35), öğrenciler (%20) ve işsizler (%18) ortalama ve altı mutluluk oranlarına sahip.  

Araştırma Künyesi: Araştırmada Ekim – Aralık 2022 aylarında, 34 ülkede 35.664 kişiyle görüşüldü. Türkiye’de Kasım ayında 708 kişi ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle anket yapıldı.  
 

Haber Kaynağı www.muhalif.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
Türkiye’de toplumsal mutluluk düşüşte

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!