HANDE BERKTAN
Bilgi ve iletişim sektörünün TL cinsinden 2023 büyüme beklentisi yüzde 10 olarak açıklandı.
Ulusal24’nin sorularını yanıtlayan Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) yeni başkanı Mehmet Ali Tombalak sektöre ilişkin “Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü pazar verileri raporuna göre 2021 yılında 266 milyar TL olan bilgi ve iletişim teknolojileri pazar büyüklüğü, 2022 yılında 408,9 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakamın 14 milyar TL’lik kısmını ölçümlemeye yeni eklenen şirketler oluşturdu. Türk Lirası cinsinden yıllık büyüme oranının geçmiş yıllara kıyasla yüksek seviyede gerçekleştiği görüldü. Anket katılımcılarının 2023 yılı için TL bazında büyüme beklentisi ise olarak yüzde 10’un üzerinde seyretti” dedi.
“Bilgi ve iletişim sektörü istenen hızda büyümüyor”
Sektörün istenen hızda büyümediğine işaret eden TÜBİSAD Başkanı sözlerine “Veriler, sektörümüzün istenen hızda büyümediğini gösteriyor ve bu konuda bir başka çalışmamız Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi Raporumuzla da örtüşüyor. Dünyada dijital dönüşüm çalışmalarını sürdüren ülkelerle yapılan kıyaslamaları baz alan endeks çalışmasında az da olsa bir ivme kaybı var. Bu çalışmamızda orta sıralarda yer alan ülkemiz bir başka uluslararası endeks çalışmasında da 52’nci sırada görünüyor. Dijitalleşme sadece donanım, yazılım ve servislerin satış rakamlarıyla ilintili de değil; aynı zamanda yenilikçi iş modelleri, mevcut iş modellerinin verimliliği, rekabetçiliği ve bunları yaratan inovasyon, insan kaynakları yetkinlikleriyle de çok yakından ilişkili” diye devam etti.
Bilgi ve iletişim sektörünü şekillendiren teknolojiler neler oldu?
TÜBİSAD Başkanı Mehmet Ali Tombalak sektörü şekillendiren yeni teknolojilere dair “2022 yılında bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünü şekillendiren teknolojiler dört ana başlık altında toplayabiliriz. Yapay zeka, bulut bilişim, otomasyon ile çevreye duyarlı olarak tasarlanmış ve üretilmiş teknolojiler. Söz konusu ana başlıkların her biri sektörde etkisini bir süredir hissettirmekte ve bu yıl asıl odak alanı bu konulardaki teknolojik gelişmelere nazaran, bu teknolojilerin sektörlere ve iş dünyasına olan entegrasyonunun hızlanması oldu” dedi.