Toyota çeyreklik rekor finansal sonuçlarının ardından, zayıflayan yen ile birlikte güçlü küresel araç talebi ve iyileşen tedarik zincirlerinin etkisiyle faaliyet kârı tahminini yüzde 50 yükseltti.
Şirketten yapılan açıklamada, Mart ayına kadar olan mali yılda faaliyet kârının 4,5 trilyon yene (29,7 milyar dolar) ulaşacağı öngörüldü. Bu yöndeki önceki tahmin 3 trilyon yen (19,8 milyar dolar) seviyesindeydi.
Şirket tahminlerinde yukarı yönlü revizyon yaparken hisse geri alım kararını da duyurdu. Buna göre şirket 100 milyar yenlik (660 milyon dolar) diğer deyişle yüzde 0,44 oranında hisse geri alımı planladığını açıkladı.
Toyota grubu Nisan-Eylül döneminde 5,6 milyon araç satarak mali yıl için belirlediği 11,4 milyon adetlik hedef doğrultusunda sonuçlara ulaşırken, dünyanın 1 numaralı otomobil üreticisi olmaya devam etti.
CLSA Securities Japan Co. Kıdemli Analisti Christopher Richter, Toyota’nın yukarı yönlü revizyonu hakkında “Bu çok iyi bir sonuç, beklediğimizden çok daha büyük. Üç yıllık pandemi ve çip darboğazının ardından otomobil pazarında bir toparlanma içindeyiz” değerlendirmesini yaptı.
Rekor kâr
Şirketin kârı Eylül ayına kadar olan üç aylık dönemde 1,44 trilyon yen (9,5 milyar dolar) ile rekor kırarak analistlerin 1,1 trilyon yen (7,3 milyar dolar) olan ortalama tahminini aştı.
Aynı dönemde şirketin net satışları yüzde 24 artarak 11,4 trilyon yene (75,2 milyar dolar) ulaştı.
Toyota, mevcut mali yıl için elektrikli araç satış hedefini 202 bin adetten 123 bin adede düşürdü. Eylül ayında sona eren ilk yarıda, çoğu Japonya dışında olmak üzere bu segmentte 58 bin 984 adet satış gerçekleştirdi.
Şirket, Salı günü Kuzey Carolina’da tamamen elektrikli ve plug-in hibrit modeller için batarya üretecek bir tesise 8 milyar dolar daha yatırım yapacağını açıkladı.