Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) raporuna göre, merkez bankalarının altın talebi, Türkiye’nin büyük çaplı altın satışlarının diğer bölgelerdeki alımları gölgede bırakması sonucu üst üste üçüncü çeyrekte geriledi. Rapora göre, merkez bankalarının net altın alımları ikinci çeyrekte yüzde 64 düşüşle 103 tona gerileyerek bir yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine indi.
Bu düşüşün temel nedeni, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ithalat kısıtlamaları sonrası yerel piyasasına sağladığı 132 ton altınla büyük satış yapması olarak gösteriliyor. Ayrıca, ülkedeki yüksek enflasyon ve seçimler nedeniyle oluşan istikrarsızlık endişeleri, bu yıl altın için tüketici talebinin artmasına yol açtı.
Altın fiyatlarının sıkı para politikası nedeniyle baskı altında olduğu 2022’nin ikinci yarısında, merkez bankalarının rekor düzeydeki alımları, büyük yatırımcıların satışlarının etkilerini sönümlendirmiş ve altının birçok fiyatlama modeline göre primli fiyatlardan işlem görmesine neden olmuştu.
Raporda, 2023 yılında merkez bankalarının altın talebinin 2022’deki rekorun yarısı kadar olmasının beklendiği belirtiliyor. Ancak yine de 500 tondan fazla altın alımının gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Raporda ayrıca, Çin’in mücevher, külçe ve madeni para alımlarının bir önceki çeyreğe göre yüzde 31 düştüğü, zira ülkede bir yıllık kısıtlamaların ardından bastırılmış talebin zayıfladığı ve altın tüketiminin yavaşladığı ifade ediliyor.
Dünya Altın Konseyi Stratejisti John Reade, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın likidite sağlamak amacıyla altın satmasını tekrar görmeyi beklemediklerini ve bu nedenle daha iyi bir üçüncü çeyrek rakamı beklediklerini söylüyor.