Su olmadan hiçbir şeyin hayatta kalamayacağı bir gerçektir. İnsanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için suya ihtiyaç duyarlar ve bu giderek ulaşılması zor bir şey olmaya gidiyor. Su sıkıntısının birçok nedeni vardır. Tarımda eski metotların kullanılması, su israfı, doğal afetler, uluslararası su anlaşmaları gibi. Uzmanlara göre iklim değişiklerinin oluşturacağı en büyük felaketlerden biri olan su sıkıntısı yaklaşıyor.
Su hayatımızı sayısız şekilde etkiler. Yemeklerimizde, tarımda, hayvancılıkta ve temizlik olmak birçok alanda suyu kullanırız.
DSÖ verilerine göre yeryüzündeki suyun sadece %1 kullanılabilir seviyelerde. Geri kalan su miktarını denizler, tuzlu sular ve yer altı suları oluşturuyor.
SU SIKINTISI YAŞAYACAK ÜLKELER
WRI’nin verilerine göre 1960 yılından bu yana dünya çapında suya olan talep 2 kat arttı. Artan su talebi genellikle artan nüfusun ve sulu tarım, hayvancılık, enerji üretimi ve imalat gibi endüstrilerin bir sonucudur.
Dünya çapında su talebi artmışken WRI’nin verilerine göre 25 ülkenin yaklaşık 4 milyar insanın her geçen yıl son derece yüksek su stresine maruz kaldığını, yani yenilenebilir su kaynaklarının %80’inden fazlasını sulama, hayvancılık, sanayi ve evsel ihtiyaçlar için kullandıklarını gösteriyor.
Su krizi büyürken uzmanlar 2040 yılına kadar su krizini hissedilebilir düzeylere ulaşmayacağını ama 2040 yılından sonra su krizinin hissedileceği ülkeleri açıkladı. WRI’nin verilerine göre 2040 yılında su krizi yaşayacak ülkeler…
SU KRİZİ YAŞAYACAK ÜLKELER
Filistin
Katar
Kuveyt
Umman
Singapur
Birleşik Arap Emirlikleri
Suudi Arabistan
Bahreyn
San Marino
Türkiye
Kaynak: WHO, Wri, aykiri.com.tr