Sigorta sekörü yılın ilk 10 ayında büyümesini sürdürdü. U24’de yayınlanan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine göre, sigorta sektörü Ekim sonu prim üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 114,4’lük büyüme yakaldı. Prim üretimi 169,8 milyar lira olurken sektörün enflasyondan arındırıldıktan sonra iki ay sonunda reel büyümesi ise yüzde 15,6 oranında gerçekleşti.
Ürekimin içinde 146,3 milyar lıralık kısmı hayat dışından gelirken, söz konusu tarafın büyümesi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 123,9 oldu. Enflasyondan arındırıldıktan sonra reel büyüme ise yüzde 20,7 olarak gerçekleşti. Hayat tarafında ise 10 ayda 23,5 milyar TL prim üretimi olurken, geçen yılın aynı dönemine göre buradaki büyüme yüzde 69,6 olurken, reelde ise yüzde 8,6’lık küçülme gözlendi.
En çok tartışılan zorunlu trafik sigortası 10 ay sonunda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 129,2 oranında artışla 41,7 milyar TL prim üretimi oldu. Söz konusu branş reel olarak ise yüzde 23,5 oranında bir büyüme yaşadı.
Kaskoda da ciddi rakamlar gözlendi. 10 ay sonunda söz konusu branşta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 197,7 oranında, reelde de yüzde 60,5 gibi bir büyüme ile 21,5 milyar TL prim üretimi oldu.
En yüksek baraj, Türkiye Sigorta güvencesinde
Öte yandan geçen hafta ülkemizi derinden üzen Düzce’deki 5.9 büyüklüğünde depremin hemen ardından DASK, deprem bölgesine giderek, incelemelere ve hasar tespitleri yaptı. DASK Genel Koordinatörü Erdal Turgut ve DASK Genel Sekreteri Serpil Öztürk, hasar boyutunu anlamak için deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Turgut, “Düzce merkezli depremden sonra, sahada ilk incelemelerimizi tamamladık. İhbar sayımız 24 Kasım 2022 itibariyle 2000’in üzerinde”dedi.
Türkiye Sigorta, ülkenin stratejik projelerini güvence altına almayı sürdürüyor. 275 metrelik yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük, dünyanın da beşinci büyük barajı olarak kabul edilen Yusufeli Barajı’na, Türkiye Sigorta güvence sağlıyor.
Atlas Mutuel Sigorta beşinci yılını kutluyor. Genel Müdür Murat Polat, “Birinci yıldan sonra zarar etmeyen nadir şirketlerden biriyiz. Hasar, teknik ve satış sayesinde ikinci yıl sonunda bunu başardık. 2023 hedefimiz daha atak olup pazar payımızı büyütmek” dedi.
BES’te fon büyüklüğü 400 milyar TL’ye ulaştı
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) açıkladığı 24 Kasım 2022 verilerine göre katılımcı sayısının 7 milyon 783 bin olduğu BES’te toplam fon büyüklüğü 369 milyar lira oldu. Katılımcı sayısının 6 milyon 686 bin olduğu OKS’de ise fon büyüklüğü 29.9 milyar lira olarak kayıtlara geçti. BES’in toplam fon büyüklüğü OKS ve devlet katkısı dahil olmak üzere 399 milyar TL’ye ulaşırken, katılımcı sayısı da toplamda 14 milyon 469 bin kişiyi aştı.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonları yatırımcılara tarihinin en iyi getirisini sağlıyor. Enflasyonun yüzde 85, mevduat faizinin yüzde 16,9, Dövizdeki yükselişin yüzde 78 olduğu son 1 yılda BES’in bu yılki gözdesi hisse fonları yüzde 171 kazanç sağladı. Son 6 ve 1 aya bakıldığında da hisse fonlarının enflasyonu yendiği görüldü.
Denizcilikte yangın ve sigorta fiyatları artırıyor
Allianz Global Corporate&Specialty ( AGCS ) tarafından hazırlanan bir rapora göre, denizcilik sektöründeki en pahalı sigorta taleplerinin arkasında yangın ve patlama olayları yer alırken, kargo hasarları en sık görülen kayıp nedeni.
Swiss Re Institute tarafından yapılan yeni bir araştırma, sigorta endüstrisinin değişen bir ortamda siber ticarete yeni bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini söylüyor.
Profesyonel spor endüstrisinin küresel genişlemesi, değişen sigorta ihtiyaçları ile birleştiğinde, son birkaç yılda spor ve etkinlik sigortası işinin katlanarak büyümesine neden oldu. Derecelendirme kuruluşu DBRS Morningstar, spor ve etkinlik sigortasının büyümeye devam etmesini ve 2025 yılına kadar gelirlerinin 600 milyar dolara ulaşmasını bekliyor.
AXA Grubu Gelecek Riskleri Raporu’nun 2022 sonuçlarını yayınlandı. Her yıl yayınlanan raporun bu yılki verilerine göre, ekonomik istikrarsızlık ve jeopolitik gelişmeler iklim değişikliğinden sonra en önemli risk faktörleri olarak görülüyor.