Hayat pahalılığıyla mücadele eden vatandaşların artan ilgisi, şans oyunları üzerinden devlet bütçesine önemli bir katkı sağladı. Vergi oranlarında yapılan indirimlere rağmen, Ocak ayında şans oyunlarından elde edilen vergi geliri, yıllık bazda 4.1 kat artışla 4.8 milyar liraya ulaştı. Şans oyunlarına uygulanan vergi oranlarının geçen yıl Temmuz ayında artırılmasının ardından 1 Ocak itibariyle yarı yarıya azaltılmasına rağmen yaşanan bu artış dikkat çekti. Bu durum, muhalefet milletvekillerinin “Vatandaşı kumarbaz yaptınız” şeklindeki eleştirilerinin bütçe rakamlarına yansıması olarak görüldü.
Sanayide kapasite kullanım oranı şubatta arttı
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe verilerine göre, şans oyunlarından sağlanan vergi gelirlerindeki artış, diğer vergi gelirlerindeki artışın üç katına ulaştı. 2023 yılının Ocak ayında toplam vergi gelirleri yüzde 104 artarken, şans oyunlarından elde edilen vergi gelirleri yüzde 310’un üzerinde bir artış gösterdi. Devlet kasasına giren vergi tutarı, 1 milyar 178 milyon liradan 4 milyar 832 milyon liraya yükseldi.
Katma Değer Vergisi (KDV) gelirlerindeki yüzde 164 oranındaki artış, ülkedeki gerçek enflasyon seviyesinin olağanüstü yükselişini ortaya koydu. KDV, mal ve hizmetlerin satış fiyatı üzerinden alındığı için, fiyat artışları KDV gelirlerinin de artmasına yol açıyor. Bu artışın bir kısmı KDV oranlarına yapılan artışlardan kaynaklansa da, KDV gelirlerindeki asıl büyük artış, ülkedeki gerçek enflasyon seviyesini gösteriyor.
Akaryakıt zamları da bütçeye eklendi
İktidarın, genel seçimlerin ardından akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) yaptığı zam, akaryakıt fiyatlarını yükselterek hem ÖTV hem de KDV gelirlerini artırdı. Geçen yılın Ocak ayında akaryakıt ve doğalgaz ÖTV’sinden elde edilen gelir yaklaşık 6.5 milyar lira iken, bu yılın Ocak ayında elde edilen ÖTV geliri 25.4 milyar liraya ulaşarak vatandaşın cebini boşaltırken, Hazine için önemli bir gelir kaynağı oldu.