İstanbul’da geçtiğimiz gün gerçekleşen “Şehitlere rahmet Filistin’e destek” yürüyüşünde yer alan bir kişinin ‘Hilafet bayrağı’ açtığı için yumruklu saldırıya uğradığı iddia edilmişti.
Olayda bahsi geçen ‘Hilafet bayrağı’ kavramı ise tartışma konusu oldu.
TOBB ETU Üniversitesi Tarih bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir, ‘Hilafet bayrağı’ ile ifade edilenin ne olduğuna dair bilgiler verdi.
Demir’in sosyal medya hesabından paylaştığı bilgiler şunlardı:
“-Hilafetin bir bayrağı ya da bir Hilafet bayrağı yoktur.
-Emevilerden Osmanlı’ya her devlet kendi bayrağını kullanmıştır.
-Hilafet bayrağı DEAŞ’ın uydurmasıdır.
-İslam dünyasında Aristokrasi’den Monarşiye, Monarşi’den Cumhuriyet’e bir çok siyasal sistem denenmiştir. Bunların Hangisi Hilafet’dir? Ya hepsi ya hiç biri..
-Tarihte aynı anda bir çok Hilafet ve Halife bulunabilmiştir.
-İslam Tarihi Halifelere düzenlenmiş suikast ve taht kavgalarıyla doludur.
-Hilafet diye bir model yoktur. Müslümanların kurduğu bir Devletin yöneticisine tarih boyunca, İmam, Sultan gibi isimler verilmiştir. Bu yüzden Kitaplarda İmamet Bahsi yer alır ve imamın nasıl seçileceği ve meşruiyeti tartışılır. Halife bu anlamıyla meşru yönetici demektir.
-Hilafet modeli de modern dönemde Osmanlı sonrası icat edilmiş modern bir kurgudur. Reşid Rıza’dan Nebhani’ye bazı alimlerin etkisiyle gündem olmuş ve DEAŞ ile ete kemiğe bürünmüştür.
-Klasik kuram kabul edilirse Müslümanların başına meşru yönetici olarak Kureyş”in dışında kimse gelemez. Bu yüzden DEAŞ’ın başındakiler el-Kureyşi ismini kullanır.
-İslam dünyasının bir Kureyşi’ye değil Adil yöneticilere ihtiyacı vardır.”