featured

OPEC+ daha fazla kesintiye gidebilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

OPEC+’nın istikrarsız seyreden küresel petrol piyasası karşısında bu hafta sonu bir araya geldiklerinde daha derin arz kısıntılarına gitmeyi değerlendirmeleri bekleniyor.

Suudi Arabistan ve ortakları, geçen ay günde 2 milyon varillik bir kesintiyi açıkladıklarında traderları şaşırtmış ve ABD Başkanı Joe Biden’ın sert tepkisiyle karşılaşmışlardı. Ancak fiyatlar OPEC+’yı haklı çıkaracak şekilde o zamandan beri zayıfladı ve Çin’deki durumun kötüleşmesiyle Londra’da kısa bir süre için varil başına yaklaşık 80 dolara geriledi.

Bu haftaya kadar kesintilerin etkisini değerlendirmek için ara vereceklerini tahmin eden grup delegeleri, şimdi ek kesintilerin bir seçenek olabileceğini söylüyor.

Riyad’dan toplantı öncesi sürpriz sinyal

Riyad, toplantı öncesi piyasaya alışılmadık derecede net bir sinyal gönderdi. Geçen hafta, Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman OPEC+’nın “arz ve talebi dengelemek” için gerekirse daha fazla arz kesintisi yaparak “müdahale etmeye hazır” olduğunu söylemişti.

Baş petrol analisti ve danışman Energy Aspects Ltd’nin kurucu ortağı Amrita Sen, “OPEC muhtemelen olduğu gibi devam etme veya daha fazla kesinti arasında seçim yapacaktır. Arz-talep dengeleri konusunda her zaman tetikteler” ifadelerini kullandı.

Bloomberg tarafından bu hafta ankete katılan 16 trader ve analistten on tanesi, günde 250 bin ila 2 milyon varil arasında değişen tahminlerle yeni bir arz kesintisi bekliyordu. FGE danışmanları, kesintinin aralığın üst ucunda olabileceğini tahmin ediyor.

Yaptırım belirsizliği

OPEC+ piyasanın aşağı yönlü risklerine odaklanmış görünse de, dengeleyici unsurlar da var. Brent petrol, grubun harekete geçmeye hazır olduğuna dair işaretlerin vadeli işlemlere destek vermesiyle Salı günü yüzde 3,4’ varan bir toparlanma yaşayarak varil başına 86 dolara ulaştı.

İttifak, tüketici ülkelerin enflasyonun dizginlenmesi için petrol musluklarının açık tutulması baskısı altında olmaya devam ediyor. Özellikle ek kesintilerin gelmesi durumunda, Biden yönetimi ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesi riskini doğurabileceği belirtiliyor.

Gelişmiş ülkelerdeki stokların 2004’ten bu yana en düşük seviyede olmasıyla birlikte, küresel piyasalar bazı göstergelere göre sıkı olarak tanımlanıyor. OPEC+ toplantısının ertesi günü, Avrupa Birliği Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ithalatını yasaklarken ülkenin petrolüne bir fiyat sınırı da getirilmesi de AB diplomatları tarafından tartışılıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, Rusya’nın üretimi, bu önlemlerin etkisi ile önümüzdeki yılın başlarında yüzde 15 düşecek.

Yine de ülkenin petrol üretimi, Ukrayna’yı işgalinden bu yana uluslararası yaptırımlara şaşırtıcı bir şekilde dirençli olduğunu kanıtladı ve UEA’nın tahminlerinin genellikle fazla karamsar olduğu değerlendiriliyor.

Standard Chartered Bank Emtia Başkanı Paul Horsnell, “Temel denge tahminleri, kesinti yapılmasının aciliyeti olduğunu göstermiyor. Özellikle stoklar hala düşük seviyedeyken” değerlendirmesinde bulundu.

Asya piyasalarında zayıflık

Bu değerlendirmelerin nihayetinde gölgede kalıp kalmayacağı, önümüzdeki günlerde ham petrol vadeli işlemlerinin gidişatına bağlı olabilir.

Aralarında Raad Alkadiri’nin de olduğu Eurasia Group analistleri bir raporda, “OPEC+, özellikle ham petrol fiyatları önümüzdeki hafta mevcut seviyelerinin çok altına düşerse, yaklaşan toplantısında yeni bir üretim kesintisini ciddi şekilde değerlendirecek” dedi.

Pekin ve Şangay’daki gösteriler de dahil olmak üzere hafta sonu sert virüse karşı koruma önlemlerine yönelik protestoların patlak vermesinden sonra, önde gelen Asya piyasalarının görünümü kararmaya devam ediyor. Goldman Sachs’ın da içinde olduğu bankalara göre, bulaş sayısı artması ve bölge sakinlerinin virüs kontrollerini şiddetli protestosuyla, sıfır Kovid politikasından karmaşık bir çıkış yapma şansı artıyor.

Yaşanan karışıklıklar, emtialarda da geniş bir satışları tetikledi. Geçen hafta, Asya ham petrol piyasalarının önemli bir göstergesi olan Umman vadeli işlemlerinin Dubai takaslarına göre primi dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’de artan virüs vakalarının yakıt tüketimini tehdit etmesi nedeniyle gerilemişti.

Haber Kaynağı www.bloomberght.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
OPEC+ daha fazla kesintiye gidebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!