featured

MUBI Ocak Seçkisinin Öne Çıkan Filmleri – Haberler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MUBI

MUBI Ocak ayı seçkisinde Tunahan Kurt’un Adana Altın Koza’da altı ödül birden kazanarak dikkat çeken çıkış filmi Karganın Uykusu, bir zamanlar Pablo Escobar’ın himayesindeki bir su aygırının gözünden dünyayı anlatan sıradışı belgesel Pepe, Mevlüt Taşçı’nın babalarını kaybeden üç kardeşin karmaşık ilişkisini işlediği Aga, Pedro Almodóvar’ın punk kültüründen ilham alarak çektiği ilk uzun metrajlı filmi Pepi, Luci, Bom ve Diğer Kızlar, Léa Seydoux’nun başrolde yer aldığı Bruno Dumont imzalı France, Eliza Capai’nin Brezilya’daki kürtaj yasağının kadınlar üzerindeki yıkıcı etkilerini ele aldığı çarpıcı belgeseli Hayatla Uyumsuz ve çok daha fazlası yeni yılın ilk ayında MUBI’de izleyicilerin beğenisine sunuluyor.

PEPI, LUCI, BOM VE DİĞER KIZLAR / PEPI, LUCI, BOM Y OTRAS CHICAS DEL MONTÓN (Pedro Almodóvar, 1980)

Pedro Almodóvar’ın ilk uzun metraj filmi “Pepi, Luci, Bom ve Diğer Kızlar”, diktatörlük sonrası İspanya’nın punk ruhunu ve özgürlük arayışını beyazperdeye taşıyor. Absürt mizahı ve anarşist tavrıyla öne çıkan film, bir polis tarafından cinsel saldırıya uğrayan Pepi, baskıcı bir evlilikte sıkışıp kalan Luci ve punk rock şarkıcısı Bom’un yollarının kesiştiği kaotik bir hikayeyi anlatıyor. Almodóvar’ın alışılmışın dışındaki karakterlerle dolu bu cesur yapımı, hem eğlenceli hem de eleştirel bir kara komedi olarak sinemaseverlerin beğenisini kazanıyor.

PEPE (Nelson Carlo de los Santos Arias, 2024)

Nelson Carlo de los Santos Arias’ın Berlin’de Gümüş Ayı ödülü kazanan filmi “Pepe”, Pablo Escobar’ın özel hayvanat bahçesindeki bir su aygırının yaşamı ve ölümü üzerinden kimlik, göç ve şiddet meselelerini derinlemesine ele alıyor. Sömürge mirası ve insan-hayvan ilişkilerinin karmaşıklığını farklı türler ve anlatım teknikleriyle işleyen bu etkileyici yapım, izleyicilere unutulmaz bir görsel-işitsel deneyim sunuyor. Pepe, sinemanın sınırlarını zorlayan ve düşündüren bir belgesel olarak dikkat çekiyor.

AGA (Mevlüt Taşçı, 2021)

Mevlüt Taşçı’nın gerilim ve dramla örülü ilk filmi “Aga”, ataerkinin mirasıyla sınanan üç kardeşin çatışmaları üzerinden taşrada erkekliğin güçlü bir portresini çiziyor. Başrollerini Taner Cindoruk, Talha Dündar ve Sait Seçkin’in paylaştığı film, bastırılmış duygular ve sessiz isyanlarla dolu bir kardeşlik hikayesi sunuyor. Salim, Veysel ve Şenol adlı üç kardeşin babalarının ölümünden sonra yaşadığı büyük çatışmayı merkezine alan Aga, izleyicilere derinlikli bir taşra hikayesi vadediyor.

FRANCE (Bruno Dumont, 2021)

Bruno Dumont’un imzasını taşıyan “France”, modern medya, şöhret ve insanın kırılganlığını sorgulayan etkileyici bir yapım. Trafik kazasıyla hayatı altüst olan ünlü gazeteci France de Meurs’un hikayesini anlatan film, Léa Seydoux’nun çarpıcı performansı ve Dumont’un özgün sinematografisiyle dikkat çekiyor. Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan bu kara mizah dolu film, çağdaş gazeteciliğin yüzeyselliğine keskin bir eleştiri sunarken izleyicileri derin düşüncelere sevk ediyor.

MİŞİMA / MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS (Paul Schrader, 1985)

Paul Schrader’ın imzasını taşıyan “Mishima: A Life in Four Chapters”, Japon yazar Yukio Mishima’nın hayatını ve eserlerini mercek altına alan çarpıcı bir biyografik film. Schrader, Mishima’nın yaşamından gerçek kesitleri, edebi eserlerinden dramatize edilmiş bölümleri ve trajik ölümüne neden olan olayları bir araya getirerek benzersiz bir anlatı sunuyor. John Bailey’nin etkileyici sinematografisi, Eiko Ishioka’nın olağanüstü set ve kostüm tasarımları ve Philip Glass’ın unutulmaz müzikleriyle şekillenen film, hem Mishima’ya bir övgü hem de cesur bir inceleme niteliği taşıyor.

BAŞ KAHRAMANLAR / THE PROTAGONISTS (Luca Guadagnino, 1999)

İtalyan yönetmen Luca Guadagnino’nun, prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan ilk uzun metrajlı filmi “Baş Kahramanlar”, Londra’da işlenen gerçek bir cinayeti araştıran bir İtalyan film ekibinin hikayesini anlatıyor. Başrollerini Tilda Swinton ve Fabrizia Sacchi’nin paylaştığı film, belgesel ile kurmaca arasındaki sınırları bulanıklaştırırken izleyiciyi suç ve ahlak kavramları üzerine derin düşüncelere sevk ediyor.

EMMA (Merve Kuş Mataracı, 2023)

Merve Kuş Mataracı’nın yönettiği “Emma” belgeseli, aşık olduğu Mehmet adlı bir gencin peşinden Türkiye’ye gelerek yaşam tarzını tamamen değiştiren Emma ile tanıştırıyor. Küçük bir kasabaya yerleşip hayvancılık ve tarımla uğraşan Emma’nın ilham verici yaşamı, toplumsal meseleleri derinlemesine irdeliyor. Modern tüketim toplumuna eleştirel bir bakış sunan bu belgesel, Emma’nın köy yaşamına adaptasyonunu ve doğayla kurduğu derin bağı vurguluyor.

HAYATLA UYUMSUZ / INCOMPATÍVEL COM A VIDA (Eliza Capai, 2023)

Eliza Capai’nin ödüllü belgeseli “Hayatla Uyumsuz”, Brezilya’daki kürtaj yasağının kadınlar üzerindeki yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor. Kendi deneyiminden yola çıkarak, diğer kadınların hikayelerini harmanlayan Capai, üreme hakları, annelik ve yas gibi evrensel temaları keşfe çıkarak, toplumsal eşitsizlik ve kadın hakları mücadelesine dair derin bir bakış sunuyor.

KARGANIN UYKUSU (Tunahan Kurt, 2022)

Tunahan Kurt’un Adana Film Festivali’nde Yılmaz Güney Ödülü dahil altı ödül kazanan ve Ankara Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü alan filmi “Karganın Uykusu”, uyurgezerlik sorunu ile yıllarca mücadele eden Nasip adlı bir adamın, bir gece uykusunda karısını boğarak ölümüne neden olmasını konu alıyor. Olayı intihar süsü vererek gizlemeye çalışan Nasip, vicdan azabıyla baş başa kalır ve hayatına son verme kararı alır. Ancak ölümünden sonra oğlunun yalnız kalmaması için ona bakacak bir aile bulması gerekmektedir.

Haber Kaynağı www.beyazperde.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
MUBI Ocak Seçkisinin Öne Çıkan Filmleri – Haberler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!