Ulusal24 Haber Merkezi
Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Süer Sülün otomotiv sektörüne dair yaptığı değerlendirmede “2024 yılına biz aslında baya bir sıkılaşacak ve pazarda bir düşüş bekliyorduk ona göre planladık. Umduğumuzdan daha az zor bir yıl oldu, daha az sıkılaştı. Segment bazına bakarsak otomotivde daraldı da diyemeyiz. Türkiye’de Kasım sonu itibariyle hafif ticari ve otomobil olmak üzere 1 milyondan fazla araç satıldı. 2024’te satış olarak 2023’e hemen hemen paralel şekilde kapatacağız. Ağır vasıta tarafı biraz daha farklı davrandı, kamyonda yüzde 12 civarında bir daralma var; ama zaten geçen sene normalin üstünde bir pazar performansı vardı ve hala da iyi bir pazar. Otobüste herhangi bir daralma yok, sadece şehir içinde belediyelerde kamu tasarrufları ile ilgili olarak var biraz daralma var” dedi.
U24’ye konuk olan Sülün “Genel bir değerlendirme yapacak olursam otomotiv sektörü 2024 yılında yurtiçi pazarda adetsel anlamda çok büyük bir daralma yaşamadı. Tabi karlılıklarda ciddi problemler yaşıyoruz. Yüksek enflasyonun muhakkak bir negatif etkisi var. Yurtiçi pazarda bir nebze bunu enflasyonla beraber fiyatlara yansıtabiliyorsunuz ama yurtdışı pazarda bunu yapma ihtimaliniz hiç yok.
Maliyetlerde de ciddi bir artış var, dolayısıyla karlılıklarda ciddi bir erozyon oluştu. Bu erozyon yurtiçi pazarda karlılıkları etkilerken, dış pazarda ülkenin ve üreticilerin rekabetçi gücünü etkiledi. Dolayısıyla Türkiye bugün itibariyle pahalı bir ülke durumuna geldi.
Sülün “İhracat yapabilmek için rekabetçi imalat maliyetinizin olması lazım. Bu da son üç yıldır sürekli bozuluyor. Bizim hala otomotiv endüstrisi olarak ana pazarımız Avrupa. Bizim özel olarak üretip Amerika’ya ihraç ettiğimiz otobüslerimiz var; ama ana blok hala Avrupa. Avrupa pazarı kamyonda %7 daraldı ama bizim ihracatımız %44 düştü. Bunun da sebebi maliyet artışlarıyla sizin üretim ağınızdaki farklılaşmalar.
Biz 2023’te toplam üretimimizin yarısını ihraç ederdik, bu sene bu %33’e düştü ki Türkiye’nin de en büyük kamyon ihracatçısı da biziz. Bu denge şu anda ihracatçı aleyhine bozulmuş durumda. Aşırı bir TL değerlenmesi var. Bunun tekrardan yerli yerine gelmesini ümit ediyoruz; çünkü aksi takdirde ülke olarak rekabetçiliğimizi kaybedeceğiz. Bir sürü sektör de bu dengesizlikten muzdarip. Bunun bir geçiş süreci de olduğunu düşünüyorum, bu dengelerin önümüzdeki dönemde düzeleceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Description
“Elektrikli araç tarafında daha fazla altyapı yatırımı ve kamu teşvikini gerekli”
Türkiye’nin özellikle otomotivde elektrikli araç performansının kötü olmadığını belirten Sülün “Bu sene 70 bin civarında elektrikli araç satıldı. TOGG 20 bin aracı aştı; yani otomotiv tarafında iyiyiz. Ama ticari taraf için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Ticari taraf çok sınırlı; çünkü bir takım regülasyonlara ihtiyaç var. ÖTV elektrikli araçlarda daha düşük ama ticari tarafta böyle bir şey söz konusu değil. Elektrikli araç tarafında daha çok altyapı yatırımına ve kamu teşvikine ihtiyacımız var” ifadelerini gösterdi.
Mercedes-Benz’in 2025 hedefleri ilgili ise Sülün “Otobüs işi çok iyi gidiyor, Avrupa’da da çok iyi gidiyor yani 2 yıllık kuyruklar bile var. Şu anda arzımız talebi karşılamıyor. Kamyon için ise pazarın biraz daha daralmasını öngörüyoruz. Sektörde büyüme tahmin etmiyorum ama daralma olacağını düşünüyoruz” dedi.