featured

Manisa’da ‘Mesir Şenliği’ kaldığı yerden devam etti – Kültür-Sanat

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Manisa’nın yaklaşık 5 asırlık geleneği olan Mesir Macunu Festivali’nde 4 yıllık aradan sonra hasret sona erdi. Uluslararası festival için Manisa’ya çevre illerden de çok sayıda kişi geldi.

Manisa'nın 5 asırlık geleneğinde 4 yıllık hasret sona erdi: 7 milyon mesir macunu dağıtıldı... CHP Lideri Özel de memleketindeki festivale katıldı - Resim: 5

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Mesir Macunu Festivali’nin bu yıl 484’üncüsü düzenleniyor.

Yavuz Sultan Selim’in eşi Hafsa Sultan’ın her yıl bahar geldiğinde halka saçılmasını istediği Mesir Macunu, 484’üncü kez düzenlenen festival kapsamında Manisa’daki Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden şifa niyetiyle saçıldı.

Manisa'nın 5 asırlık geleneğinde 4 yıllık hasret sona erdi: 7 milyon mesir macunu dağıtıldı... CHP Lideri Özel de memleketindeki festivale katıldı - Resim: 7

UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan ve bu yıl 484’üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında kortej yürüyüşü yapıldı.

Manisa'nın 5 asırlık geleneğinde 4 yıllık hasret sona erdi: 7 milyon mesir macunu dağıtıldı... CHP Lideri Özel de memleketindeki festivale katıldı - Resim: 13

Özgür Özel de festivale katıldı

Cumhuriyet Meydanı’ndan mehter marşları eşliğinde başlayan yürüyüşe CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Vali Enver Ünlü, Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, milletvekilleri ve yabancı delegasyon da katıldı.

Manisa'nın 5 asırlık geleneğinde 4 yıllık hasret sona erdi: 7 milyon mesir macunu dağıtıldı... CHP Lideri Özel de memleketindeki festivale katıldı - Resim: 12

Özgür Özel: “Manisa ruhu burada. Çok mutluyuz”

Kortej yürüyüşünde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, “Bugün çok güzel bir gün, Türkiye’nin dört bir yanından misafirlerimiz var. Ümit ediyoruz ki Mesir Festivali, ilerleyen yıllarda uluslararası boyutunun çok daha güçlendiği, bütün bir aya yayılan, tüm dünyadan ziyaretçilerin, turistlerin geldiği, hem vatandaşlarımızın coşkumuza ortak oldukları hem de Manisa’ya ve esnafımıza katkı sağladıkları bir festivale dönüşür. Manisa bir anda zor günlerden sonra iyi günlere doğru hareket ediyor, böyle de bir anlamı var. Bugün siyaset yok, bugün Manisa ruhu burada. Çok mutluyuz” diye konuştu.

Manisa’da Şehzadelik dönemini geçiren Osmanlı padişahları, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile mesir macununun mucidi Merkez Efendi’yi dönem kostümleriyle canlandıran tiyatrocuların da katıldığı yürüyüşte halk oyunları ekipleri gösteri sundu.

Manisa'nın 5 asırlık geleneğinde 4 yıllık hasret sona erdi: 7 milyon mesir macunu dağıtıldı... CHP Lideri Özel de memleketindeki festivale katıldı - Resim: 9

7 ton mesir macunu şifa niyetine saçıldı

Öğle ezanının okunmasının ardından Osmanlı padişahlarını canlandıran tiyatrocular, katılımcıları selamladı. Daha sonra Yavuz Sultan Selim’in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın, Merkez Efendi’yi huzuruna kabul ederek şifa kaynağı mesirin beratını vermesi canlandırıldı. Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan’ın kendisine şifa olan macunun Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurmasıyla başladı.

Sultan Camisi şerefe ve kubbelerinin yanı sıra çevredeki apartmanların çatı ve balkonlarından toplam yaklaşık 7 ton mesir macunu halka saçıldı. Protokol üyelerinin de saçım yaptığı törende alandakiler mesir kapabilmek için birbiriyle yarıştı. Bazı vatandaşların daha fazla mesir macunu kapabilmek için şemsiyelerini açarak ters çevirdikleri görüldü. 21 Mart’ta Nevruz şenlikleriyle başlayan festival, saçım töreniyle son buldu.

Manisa'nın 5 asırlık geleneğinde 4 yıllık hasret sona erdi: 7 milyon mesir macunu dağıtıldı... CHP Lideri Özel de memleketindeki festivale katıldı - Resim: 3

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın hasta olması sonrası Sultan Camisi Medresesi idarecisi ve hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit bitki ve baharat karıştırılarak macun hazırlanır. Bu macunla şifa bulan Hafsa Sultan, macunun diğer hastalara da verilmesini, talebin artması üzerine ise kağıtlara sarılarak Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını ister.

Haber Kaynağı www.aykiri.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
Manisa’da ‘Mesir Şenliği’ kaldığı yerden devam etti – Kültür-Sanat

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!