featured

Malatya kayısısının yılın ilk 2 ayındaki ihracat rakamları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Malatya deyince akıllara ilk gelen kayısı oluyor. Malatya gerek kültürel yapısı gerek tarım ürünleriyle olsun her şeyiyle dikkat çeken bir il olmuştur. Malatya kayısısı tüm dünyaya nam salan bir ürün olarak Avrupa Birliği coğrafi tescilli ürünler arasında yer almayı başarmıştır.
Malatya’nın toprağı, suyu ve güneşi kayısıya renk veren güzellikler arasında yer alıyor. Kayısı hem yaş hali hem gün kurusu hali hem de islimli haliyle farklı lezzetleri sunuyor.
Mevsimine uygun hasat zamanı ve işçiliğin bir araya gelmesiyle Malatya kayısısının dünyada lider konumda olmasını destekliyor. Malatya’nın coğrafi konumunun ayrıcalığı, kayısının güneşten ve topraktan aldığı verimi bu anlamda daha artırıyor.
Türkiye’nin Avrupa Birliği coğrafi tescilli ürünlerinden Malatya kayısısında 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle ton bazında gerileyen ihracat, yılın ilk iki ayında yeniden yükselişe geçti.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ciddi anlamda iş gücü kaybıyla karşı karşıya kaldıklarını vurguladı.
İş yerlerindeki yıkıntılardan kaynaklı da restorasyonlara gittiklerini söyleyen Özcan, şöyle devam etti:
“Bütün bunlara karşılık ihracat sezonunun başladığı 1 Ağustos 2023’ten 29 Şubat 2024’e kadar toplamda 45 bin 182 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Bununla beraber 266 milyon 622 bin dolar da gelir elde etmiş olduk. Tabii burada kapasite problemleri yaşadığımız bir döneme denk geliyoruz. Mevcutta işletmelerimiz özellikle iş gücü ihtiyacını tam anlamıyla karşılayamadığı için de bir kapasite düşüklüğüyle karşı karşıya kaldık ama depremin yarattığı bütün olumsuzluklara rağmen de aslında dünyadaki kuru meyve ihracatı ve özellikle sektörel bazda baktığımızda da kayısı yerini korumaya ve güçlenerek de ihracatını devam ettirmeye şu anda devam ediyor.”
İhracat hem ton hem gelir bazında arttı
Geçtiğimiz yılın ilk iki ayıyla bu yılın aynı dönemini kıyaslayan Özcan, “Geçen yıl ocak ve şubatta gerçekleştirdiğimiz ihracat miktarı 12 bin 90 ton iken 2024 yılının ocak ve şubat döneminde 13 bin 19 ton ihracat gerçekleştirdik. Bu gerçekten önemli. Hala iş gücü ihtiyacı olmasına rağmen mevcut kapasitelerimizi de zorlayarak bu miktarı gerçekleştirdik. Bununla beraber de 2023 yılında ocak ve şubatta 63 milyon 732 bin dolar gelir elde ettik ama 2024 yılının bu ilk iki ayında 76 milyon 474 bin dolar gelir elde etmiş olduk. Hem miktarda artış hem de 13 milyon dolar daha fazla gelir elde etmiş olmak da çok sevindirici.” İfadelerini kullandı.
Özcan, 100’ün üzerinde ülkeye kuru kayısı sattıklarını, en önemli alıcılarının başında ABD’nin geldiğini fakat Avrupa pazarlarındaki liderliğini de korumaya devam ettiklerini söyledi.
Orta Asya’da üretilen kuru kayısının Malatya kayısısına rakip olduğuna ve pazarlarını zorladığına dikkati çeken Özcan, “O bölgelerde üretilen kayısı fiyatlarının bizim fiyatların çok gerisinde olması bizim için önemli bir dezavantaja dönüşüyor ama buna rağmen dünyadaki ekonomik gelir seviyeleri yüksek olan pazarlarda, Avrupa Birliği coğrafi işaret belgesiyle de taçlandırılmış Malatya kayısısı hala yerini korumaya devam ediyor. Kısmen özellikle Çin-Rusya gibi daha çok fiyatın büyük aktör olduğu ülkelerde de miktarlarda önemli gerilemeler söz konusu. İnşallah 31 Temmuz 2024 tarihine kadar da geçtiğimiz yıllarda koymuş olduğumuz hedefi tutturmak için de yoğun bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

Haber Kaynağı www.yenicaggazetesi.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
Malatya kayısısının yılın ilk 2 ayındaki ihracat rakamları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!