Habertürk yazarı Sevilay Yılman bugünkü yazısında deprem bölgesinde yaşayan yaklaşık 3 milyon ve belki de daha fazla seçmenin oyunu kullanmama riskinin olduğunu söyledi.
Yılmaz yazısında “14 Mayıs gibi tarihi ve kritik bir seçimde deprem bölgesinde yaşayan yaklaşık 3 milyon ve belki de daha fazla seçmenin oyunu kullanmama riski var ve ben bu riskin sadece muhalefet tarafından değil, iktidar tarafından da ciddiye alınması gerektiğini düşünüyorum. Deprem sonrası mecburen şehri terk eden seçmenin en azından oyunu kayıtlı olduğu sandıkta kullanması için seferberlik ilan edilmeli. Uçak, otobüs, tren, özel araç… Bunların kullanımında kolaylık sağlanmalı. Mesela THY en azından 14 Mayıs gidiş ve dönüş cüzi rakamlarla bir kolaylık sağlamalı. Bu şimdiden planlanmalı üstelik.-Çünkü söz konusu illerde milletvekili sayıları deprem öncesinde olduğu gibi sayıldı yani değişmedi ve eğer oylama eksik sayı ile olursa bu adil olmaz. Orantılı olmaz. Haksız mıyım?” ifadelerini kullanmıştı.
Yılman yazısını yayınladıktan zaman sonra sosyal medya hesabından da bir paylaşımda bulundu. Yılman paylaşımında, “Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş aradı az önce… Hatay Havalimanı 17 Mayıs’a kadar kapanmış. Nedenini bilmiyorlar. Ve başkan yazımı doğruluyor. Şu an en az 500 bin seçmenimiz yok diyor. Ve bu Millet İttifakı’nın aleyhine diye de ekliyor. Bu işe el atılmalı” sözlerine yer verdi.
Yılman’ın paylaşımındaki dikkat çeken kısım Hatay Havalimanı’nın neden kapandığının bilinmemesiydi.
Hatay Havalimanı’nın neden kapandığı ortaya çıktı!
DHMİ kaynaklarından edinilen bilgiye göre havalimanının 17 Mayıs’tan sonra tam kapasiteyle hizmet vermesi mümkün görünmüyor. DHMİ’nin kısmi onarım sonrası üst makamlara ilettiği bilgilere göre, havalimanının kullanılmayan 918 metrelik kısmı büyük risk barındırıyor.
918 metrelik kısmın altındaki su seviyesinin yükselmesi nedeniyle çökme tehlikesi giderek büyüyor. Havalimanının yapımı sırasında bunu önleyecek tedbirler de alınmamış. Kaynakların aktardığına göre, pistin inşası sırasında kazık çakılmamış. Bu tür zeminlerde çökme riskini en aza indirmek için kazık çakılması gerekiyor. Deprem sonrası zeminde artan su seviyesi de bu bölümün çökme riskini giderek arttırmış.
Öte yandan aynı kaynakların aktardığına göre, pistin geri kalan 2 bin metrelik kesiminin altında da su seviyesinin yükseldi. Belli aralıklarla uçakların indiği ve yolcuların yalnızca kentten ayrılmak için kullandığı pistin geri kalanında da çökme riski bulunuyor. Bu nedenle her iniş-kalkış öncesi ve sonrasında pistin çöküp çökmediği kontrol ediliyor.
Mevcut tespitleri ‘üst makamlara’ ileten DHMİ yönetimi havalimanının taşınmasının ‘en doğru’ adım olacağını tespit etti. Kaynakların aktardığına göre, Ankara da ‘öneriye sıcak baktığını’ iletti. Bunun üzerine havalimanının yeniden inşa edileceği adres için arayışlar başladı. Henüz resmi bir ihale sürecinin başlatılmadığı taşınma sürecinin seçim sonrasına bırakılması üzerinde duruluyor.