Erdoğan 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı ve Tıp Tarihine/Ortak Geçmişe Vefa Ödül Töreni’nde konuştu. Erdoğan, “ Türkiye Yüzyılı’nı tüm dost ve kardeş kardeşlerimizle ortak geleceğimizin vizyonu olarak tasarlıyoruz. Gönül coğrafyamızın her bir köşesindeki dostlarımızla artık ortak hayalleri paylaşıyoruz. Dünyanın doğrudan insanın varoluş gayesi arayışında olduğu dönemde Türkiye Yüzyılı deniz feneri mahiyetinde olacaktır.Tabiattaki her şeyi bir eşya olarak gören anlayışın insanı da aynı kategoriye yerleştirmesi kaçınılmazdır. Nitekim öyle de oldu.” diye konuştu.
Erdoğan’ın konuşmasından başlıklar şöyle:
“Covid-19 salgını dünyayı kasıp kavurmaya başladığında dünyadaki sağlık otoriteleri bir dizi tedbir tavsiyesi açıklamıştı. Tam da o günlerde İbni Sina’nın hayatını anlatan Film de benzer tavsiyelerin çok daha fazlasıyla bu büyük alim tarafından verildiği görülüyordu. İlhamını ilim, hikmet ve marifet temelinde inşa edilmiş insan merkezli bilim çalışmalarını teknoloji kutsaması hastalığından uzak şekilde sürdürmemiz şart.
Küresel salgınla imtihanımızı alnımızın akıyla verdik. TURKOVAC aşımızla dünyada Covid-19 aşısı üretebilen 9 ülke arasına girdik. Giderek artan bir sağlık tehdidi olan kanser hastalığında koruyucu sağlık hizmetleri ve tedavi konusunda önemli çalışmalar yürütüyoruz.
Bilişim ve teknoloji sağlık hizmetlerinde uluslararası standartlara uygun şekilde en etkin kullanan ülkeler arasındayız.
Yerli ve milli şirketlerimiz, sağlık alanında dünya çapında hizmet ve teknoloji üretebilecek seviyeye ulaştılar.
Her iki alanda da girişimcilerimize verdiğimiz destekle hızlar ileriye doğru mesafe kat ediyoruz. Kamu tarafındaki bu olumlu gelişmeler özel sektörümüzün dinamizmini de artırıyor. Sağlıkta dijitalleşmenin ve hizmet sunumundaki tecrübelerimizin verdiği imkanları yakın coğrafyamızla başlayarak tüm insanlıkla paylaşıyoruz.
Amacımız Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde ülkemizi uluslararası sağlık alanında zirveye çıkarmaktır.
Sahip olduğumuz yaygın altyapıyı, yetişmiş insan kaynağını, bilim, teknoloji ve üretim gücünü sürekli daha da geliştirmekte kararlıyız.
Teşhis ve tedavi hizmetlerimizi, ilaçtan tıbbi cihaza her alanda kendi sağlık ihtiyacımızı karşılamanın ötesinde küresel düzeyde söz sahibi olmamızı sağlayacak bir seviyeye çıkarmak amacındayız.
Küresel sistemin her alan gibi sağlıkta da belirlenmiş olan değerlendirme kriterlerini karşılayarak son dönemde ismini tarihe yazdırmış bilim insanlarımızdan biri de Prof. Dr. Aziz Sancar’dır. Türkiye’nin bu önemli değeri adına düzenlendiğimiz ödülü yeni Aziz Sancar’ların yetişmesine zemin hazırlayacak bir vesile olarak görüyorum
Gönüllerde taht kuran Aziz Sancar hocamıza bir kez daha selamlarımızı gönderiyoruz.”