Fed’in önündeki faiz patikasını aydınlatacak istihdam verisi öncesi Asya hisse senetleri ve ABD hisse vadelileri yükseliyor.
Çin’in gayrimenkul geliştirme şirketlerinin borçlanmasına yönelik kısıtlamaları kaldıracağı haberi sonrası Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 yükseliş yaşıyor.
Güney Kore Kospi yüzde 1,4, Japonya Nikkei 225 de yüzde 0,7 ile Asya’daki olumlu havayı yansıtıyor. Sıkılaşma vurgusunun güçlendiği Perşembe gününü yüzde 1 üzeri kayıpla kapatan S&P 500 ve Nasdaq’da vadeliler sabah saatlerinde yüzde 0,5 yükseliyor.
Avrupa hisse vadelileri de pozitif açılışa işaret ediyor. Fed üyelerinin açıklamaları sonrası 10 yıllık ABD tahvil getirisi Perşembe günü yılın ilk yükselişini yaşadı ve üç baz puan artışla yüzde 3,722’den kapandı. Getiri bu sabah yüzde 3,72’de işlem görmeye devam ediyor.
Fed swaplarında zirve Fed faizi fiyatlaması Perşembe günü yüzde 5 üzerine yükselmişti.
Gelişmiş ülke para birimleri Japon yeni haricinde dolara karşı kuvvetli. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 ekside.
Japon yeni BOJ’un tahvil alım operasyonlarına devam etmesiyle değer kaybetti.
Petrolde talep endişelerinin hafiflemesiyle haftalık kayıp sınırlanıyor. Brent Mart kontratı yüzde 1,2 yükselişle 79,6 dolardan alıcı buluyor. Yine de Brent tarafında haftalık kayıp yüzde 7’nin üzerinde. Spot altın yüzde 0,4 yükselişle 1.840 dolardan işlem görüyor.
ABD tarım dışı istihdam verisi
ABD’de işgücü piyasasının hala sıcak olması sebebiyle faiz patikasında kritik bir veri haline gelen tarım dışı istihdam verisi bugün 16:30’da açıklanacak.
Bloomberg anketinde aralık ayı için 202 bin net istihdam yaratıldığı tahmin ediliyor. Bu rakam kasım ayına göre geride kalsa da halen işgücü talebinin güçlü kaldığına işaret ediyor.
Fed’in takip ettiği enflasyon göstergesinin önemli bir girdisi olan ortalama saatlik ücretlerde ise yıllık yüzde 5, aylık yüzde 0,4 artış ile yüksek seyrin korunması bekleniyor. İşsizlik oranının da yüzde 3,7’de kalacağı tahmin ediliyor.
Bloomberg Economics, önümüzdeki 12 ayda işsizliğin yüzde 4,5’e yükselmesi için istihdamda ortalama 90 bin aylık kayıp yaşanması gerektiğini belirtiyor.
Şimdiye kadar gelen veriler faiz artışlarına rağmen oldukça yüksek seviyede istihdamın gerçekleştiğini gösteriyor. Ancak Bloomberg ABD Ekonomisti Anna Wong’a göre ABD işgücü piyasası manşet veride görüldüğü kadar güçlü olmayabilir.
Wong istihdam verisi için yapılan iki ana anketten biri olan hanehalkı anketinde istihdamın manşet veriye göre hızlı artmadığına dikkat çekti.
Wong’a göre kasım ayında hızlı bir istihdam sayısı düşüşüne işaret eden hanehalkı anketi işgücü piyasasında daha hızlı bir ivme kaybına işaret ediyor.
Perşembe günü açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi de işgücü piyasası trendleri açısından karışık bir görüntüye işaret etmişti. Manşet veri hala hızlı bir istihdam artışına işaret etse de bu artışın çoğunluğunun KOBİ’lerden geldiği, en büyük şirketlerde ise istihdam kaybı yaşandığı görülmüştü.