Avrupa ve ABD başta olmak üzere hedef pazarlarda resesyon süreci yaşanırken Türkiye’de şirketler kredi sigortaları ile kendilerini teminat altına alıyor.
U24’de yayınlanan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine göre, 2022 yılında yurt içi ve yurt dışı sigorta şirketlerinden alınan kredi sigortası poliçeleri 962 milyon TL’ye ulaştı. Bunun 760,7 milyon TL’si yurt içi, 201 milyon TLsi ise yurt dışı sigorta şirketlerinden alındı.
2021 yılında bu alanda toplam prim üretimi 528,3 milyon TL olmuştu. Enflasyon da dikkate alındığında bu alandaki prim artışı henüz istenen seviyelerde değil.
Bu yılın Ocak ayına bakıldığında ise yurt içinde alınan sigorta poliçeleri 122 milyon, yurt dışında alınanlar 25 milyon olmak üzere toplam 147 milyon lirayı aştı.
“Araştırma komisyonu önemli”
Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) düzenlediği ‘Zorunlu Deprem Sigortası Yeni Yapı’ çalıştayına katılan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu önemli mesajlar verdi. Başkan Eroğlu toplantıda deprem felaketi nedeniyle DASK ile ihtiyari konut sigortasında deprem teminatının birlikte ele alınacağı bütüncül bir sistem kurulmasının önemini dile getirerek, DASK ve SEDDK olarak bu alanda reform niteliğinde konular üzerinde çalışmaya başladıklarını ifade etti. Başkan Eroğlu ayrıca, bu felaketten sigorta noktasında çok fazla sonuç çıkarma gereğine işaret ederek, SEDDK önderliğinde ve sektör paydaşlarının yer alacağı araştırma komisyonu kurulmasının önemini vurguladı ve “bu yönde adım atacağız” dedi.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, sigorta sektörünün prim üretiminin 2022’de beklentilerin üzerinde arttığını belirterek, bundan sonraki süreçte artan deprem farkındalığı ile birlikte önleyici çalışmalara odaklanacaklarını, özellikle afet teminatlarının Türkiye’nin bir numaralı gündemi olması gerektiğini söyledi.
VHV Sigorta Genel Müdürü Fatih Ağacık, “2023 yılına zor bir başlangıç yaptık. Reasürans piyasasına bağlı olarak muhtemel fiyat artışlarını öngörmek çok zor değil. Buna karşın sigorta sektörü Türkiye’de çok köklü ve güçlü bir sektör. Dayanıklı kurumlarımız sayesinde ilerleyen süreçte bu zorlukların üstesinden gelinecektir. Zorlayıcı şartların geçici olduğunu unutmamak gerekir” dedi.
AXA Global CEO’su Thomas Buberl ve AXA Madrid International Hub Genel Müdürü NuriaFernandez Paris, geçmiş olsun dileklerini birinci ağızdan sunmak için şirketin genel müdürlük binasında AXA Sigorta çalışanları ile bir araya geldi. Buberl, Türkiye’nin içinde bulunduğu bu zorlu dönemde OneAXA dayanışma ruhuyla hem Türkiye’nin hem de AXA çalışanlarının yanında olduğunu dile getirdi. Buberl, Türkiye için büyük hedefleri olduğunu ve önümüzdeki yıllarda daha da ileriye gideceklerine inandığının da altını çizdi.
18 yaş altı BES katılımcı sayısı 669 bini aştı
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 15 Mart 2023 verilerine göre katılımcı sayısının 8 milyon 278 bin olduğu Gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi’nde(BES) toplam fon büyüklüğü 414.3 milyar lira oldu. Katılımcı sayısının 6 milyon 797 bin olduğu Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) ise fon büyüklüğü 35.3 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Böylelikle sistemde toplam katılımcı sayısı OKS dahil 14 milyon 825 bin kişiyi aşarken, toplam fon büyüklüğü de OKS ve Devlet Katkısı dahil 450 milyar TL oldu. Öte yandan EGM’nin 10 Mart 2023 tarihli verilerine göre 18 yaş altında BES katılımcı sayısı 669 bini aşarken, sözleşme sayısı da 726 bine ulaştı. Burada biriken fon ise devlet katkısı dahil 3 milyar 921 milyon TL’yi aştı.
Katılım Emeklilik, “Temettü Ödeyen Şirketler Katılım Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu”nu kurarak BES katılımcısı için sunduğu faizsiz fon portföyünü 15’e çıkardı. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “Son 5 yıllık getirilerde şampiyon olan fonlarımıza yeni ve güçlü bir fon daha ekliyoruz; BES yatırımcılarını temettü şirketlerinin güçlü performansıyla buluşturuyoruz” dedi.
Cigna Türkiye, deprem bölgesindeki öğrencilere yönelik sigortacılık alanında kariyer basamaklarını tırmanmak isteyen gençleri hedeflediği “Geleceğe Değer Sigortacılık Akademisi” sertifika programına start verdi. Sertifikasyon süreci sonunda, değerlendirme ve kontenjanlar dahilinde katılımcılar yaz döneminde online staj imkânına hak kazanabilecek. Programa son başvuru tarihi 3 Nisan 2023.
Stres testi sigorta sektörünü de içerecek
Avrupa Birliği, finans sektörünün iklim değişikliğine hazır olup olmadığını ölçmek için bölgenin bir sonraki stres testini ilk kez sigorta sektörünü içerecek şekilde ayarlayarak hazırlamaya başlıyor. AB’nin sigorta düzenleyicisi EIOPA’nın internet sitesinde yer alan belgelere göre, geçen hafta Avrupa Komisyonu ilgili kurumlardan tatbikatı hazırlamaya başlamalarını istedi. 2025’in ilk çeyreğine kadar yayınlanacak olan test, 2022’de bankaları sektördeki pek çok kişinin korktuğundan çok daha yumuşak senaryolarla karşı karşıya getiren benzer bir testi takip ediyor.
Swiss Re Enstitüsü’nden yeni bir rapor, hayat ve sağlık sigortası piyasalarında kapsayıcılığın ne kadar eksik olduğunu gösterdi. Rapora göre, erişilebilirliğin, gelişmekte olan piyasalarda teminat eksikliğinin arkasındaki en büyük faktör olduğu belirtilirken, Swiss Re, bunun kısmen düşük finansal okuryazarlığın yanı sıra finansal hizmetler sektöründeki düşük kullanım ve güvenden kaynaklandığının altını çizdi.
Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD), Şili Hükümeti’ne toplam 630 milyon dolarlık deprem sigortası teminatı sağlayan ortak bir afet bonosu ve takas işlemini fiyatlandırdı. Dünya Bankası’nın borç verme kolu tarafından yapılan anlaşma, IBRD – Şili 2023 parametrik cat tahvilinden 350 milyon dolarlık koruma ve felaket takaslarından 280 milyon dolardan oluşuyor.