featured

İsveç, Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirecektir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç hafta önce seçilerek İsveç’in yeni Başbakanı olan ve ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yapan Ulf Kristersson’u resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve Kristersson, basına kapalı gerçekleştirilen toplantı sonrası kameralar karşısına geçti.

Ortak basın açıklamasında konuşan ikili, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliği konusunda, “İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz” dedi. 

Bir gazetecinin “İsveç’ten tam olarak talebiniz nedir?” sorusuna, “İsveç’in daha hassas davranmasını istiyoruz.” yanıtını veren Erdoğan, “Şu anda mesela FETÖ terör örgütünden İsveç’te olan bir tanesi var ki, Bülent Keleş. Bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

İsveç Başbakanı Kristersson ise, Türkiye’deki ekonomik potansiyele vurgu yaparak, “Pek çok firma da Türk ekonomisinde potansiyel olduğunu söyledi. İş iklimi müsait, kaynak bulmanın kolay olabileceğini söylediler. İhracat için bir merkez olduğunu söylediler. Heyecan hissettik” ifadelerini kullandı.

“İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz”

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“İkili münasebetlerimizin yanı sıra Türkiye-AB ilişkileri, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendirdik. Türkiye NATO’nun açık kapı politikasının her daim güçlü temsilcisi olmuştur. İsveç ve Finlandiya’nın müzakerelerine bu yaklaşım doğrultusunda Madrid’de onay verdik. İsveç’in güvenlik kaygılarını anlayışla karşılıyoruz.

Türkiye PKK, YPG, FETÖ, DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadele ediyor. Son olarak 15 Temmuz hain darbe girişiminde 29’u bu bina çevresinde olmak üzere 252 insanımız şehit edildi. Sayın Başbakan bugün Gazi Meclisimizi ziyaret ederek, FETÖ terör örgütünün demokrasimizin kalbine nasıl hançer saplamaya çalıştığını bizzat yerinde görmüş oldu.

Madrid’de imzalanan üçlü muhtırada da vurgulandığı üzere terörizmle mücadelede tam dayanışma ve işbirliğidir. Yeni İsveç hükümetinin taahhütlerinden memnuniyet duyduk. Savunma sanayinde ülkemize uygulanan kısıtlamaların kaldırılması olumlu adım teşkil ediyor. İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz”

“İsveç, Türkiye’ye yapmış olduğu taahhütlere riayet edecektir”

Kristersson’un açıklamaları ise şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanı, burada bizi ağırlamış olduğunuz için teşekkür ederim. Başbakan olarak AB dışında ilk ikili temasımı gerçekleştiriyorum. Ankara’da olmak bir şeref benim için.

Az önce çok verimli toplantı gerçekleştirdik sayın Cumhurbaşkanı ile. Türkiye İsveç arasındaki ilişkileri nasıl geliştirebileceğimizi konuştuk. Bizim ilişki tarihimiz yüzyıllar öncesine dayanıyor. Şarl Demirbaş’a kadar uzanıyor. Şu anda ilişkilerimizde büyük potansiyel var. Ticarette büyük atılımlar yapabiliriz.

Umuyorum ki, her iki ülke ve aynı zamanda bölgemizi birlikte koruyacağız. Tartışmalarımız güvenlik tehditlerine çok odaklandı. Benim de buradaki mesajım açık; İsveç şunu anlıyor, Türkiye’nin PKK terör örgütüne karşı vermiş olduğu kanlı savaş var ve binlerce Türk bu savaşın kurbanı olmak zorunda kaldı. Bunu anladığımızı belirtiyorum.

İsveç’in Türkiye’ye terörizmle mücadelesinde yardım etmesini istiyoruz. Hükümetim birkaç hafta önce seçildi. Bizim yetkimiz de hukuku yüceltmekti. Bunun içerisinde PKK gibi terör örgütleriyle mücadele etmek de var. İsveç için bu uzun vadeli taahhüt.

Türkiye 70 sene önce NATO’ya katıldı. Bu ittifaka katılmak bizim için hayati önem taşıyan güvenlik meselesi. Rusya’nın Ukrayna’yı illegal şekilde işgal etmesi güvenlik sorunu.

Bu yüzden İsveç tüm NATO üyeleri için güvenlik sağlayıcısı olmak istiyor. Sırtımıza yüklediği sorumluluğu biliyoruz. NATO’nun yeni kavramı, terörizmi bizim ortak güvenliğimizi tehdit eden pek çok tehditten biri olarak kabul ediyor. Biz biliyoruz ki terörizmden en çok etkilenen NATO müttefiklerinden biri Türkiye.

Tüm Türklere seslenmek istiyorum; İsveç Türkiye’ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir. Hem NATO üyesi olmadan önce vermiş olduğu taahhütleri ileride NATO müttefiki olarak vereceği taahhütlere riayet edecek. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız.

Türkiye’nin Karadeniz’de tahıl koridorunda oynadığı role karşı takdirlerimi ilettim. Burada olmaktan şeref duyuyorum. Bizi ağırlamış olduğunuz için çok teşekkür ederim sayın Cumhurbaşkanı.”

İsveçli bir gazetecinin “3’lü muhtırada İsveç’in gerçekleştirmedi taahhüt nedir ve tam olarak İsveç’ten talebiniz nedir?” sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:

“Bizim özellikle yapmış olduğumuz görüşmede hedef, terörle mücadelede İsveç’in bu noktadaki tutumu ve bu rakamların tabii 30 olması, 70 olması, 100 küsur olması, bunlar hepsi ayrı ayrı tartışabilecek konular. Bu arada 4 tanesi deport edildi. Şu anda FETÖ terör örgütünden İsveç’te olan bir tanesi var ki, ismini de vereceğim, Bülent Keneş, mesela bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor. Bununla alakalı olarak da biz tabii İsveç’in daha hassas davranmasını istiyoruz. Bunun yanında, PKK, YPG, DEAŞ’la ilgili teröristler var. 40 bin vatandaşımızı teröre kurban verdik.

NATO’nun en önemli işlevi nedir? Birinci derece terörle mücadeledir. 70 yıl oldu NATO’ya gireli. NATO’da bu işin mücadelesini verdik, veriyoruz. İsveç ve Finlandiya’nın caddelerinde teröristlerin ellerinde terörist başının paçavralarıyla dolaşmalarını benim halkım gördüğü zaman hesabını bize soruyor. Biz vatandaşımıza hayır diyemeyiz. 7 ay sonra seçimde halkımızın karşısına gittiğimizde Türkiye’de terörle mücadelede zafer elde ettiniz, teröristlerle ciddi mücadelemizi halkımız biliyor. Bu konuda ciddi takdir ediyor.

Ortada bir başarı var. İstiyoruz ki, dostlarımız, özellikle 1. derecedeki NATO dostlarımızla dayanışma içerisinde olmamız lazım. Bu teröristleri ülkelerinde barındırmamak gerekiyor. Özellikle İsveç’te mi bu var? Hayır. Birçok AB üyesi ülkelerde maalesef teröristler cirit atıyor. Türkiye’den Almanya, Fransa, Hollanda, Danimarka’ya gidenler var. Teröristler orada kendilerine adeta zemin edinmişler. Bu konuda değerli dostuma şu an itibariyle beni anlayacağına inanıyorum. Önümüzde Temmuz ayına kadar süre var. Bir diğer taraftan da Haziran ayında Türkiye’de seçim söz konusu. Gerek Cumhurbaşkanlığı gerek parlamento seçimi. Bu seçimlere de hazırlanırken halkımızın karşısına çok rahat çıkabilmemiz lazım. Bunları da değerli dostumla paylaştık, görüştük. Ona göre de adımlarımızı atacağız.” dedi.

Haber Kaynağı www.muhalif.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
İsveç, Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirecektir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!