Bankacılık sektörü, ihtiyaç kredileri için belirlenen bir faiz oranının üzerinde menkul kıymet alımı zorunluluğuyla karşı karşıya olmasına rağmen, TL mevduat faizlerindeki hızlı yükseliş nedeniyle yönünü yukarı çevirdi. Menkul kıymet uygulamasının 10 Mart’ta başlamasından bu yana ihtiyaç kredi faizleri 26.5 puan arttı.
Merkez Bankası, tüketici kredilerini de menkul kıymet kapsamına alarak 10 Mart’tan bu yana tüketici kredisi faizlerinin yükselişe geçmesine neden oldu. Ancak Merkez Bankası daha sonra yaptığı düzenlemeyle 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredilerini menkul kıymet zorunluluğu dışında bıraktı. Bununla birlikte, ihtiyaç kredilerine uygulanan faiz üst sınırı, beklenenden ters bir etki yarattı. Bunun en büyük sebebi TL mevduat faizlerinin daha hızlı artması oldu. Bankacılık sektörü, hem TL mevduat oranını hem de Mart sonunda getirilen TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturabilmek için mevduat faizlerini yukarı çekerken, ihtiyaç kredilerinde zarar etmemek ve arzı azaltmak amacıyla ihtiyaç kredi faizlerini de yükseltti.
Ekonomi gazetesinde yer alan Şebnem Turhan’ın haberine göre, 10 Mart öncesinde özel ve yabancı mevduat bankalarında aylık %2,76 olan yıllık basit faiz oranı, ihtiyaç kredileri için %33,12 seviyesindeydi. Ancak ikinci tur seçimlerinden önce bu faiz oranları aylık %5 ve üzerine çıktı. Böylece yaklaşık 2.5 ay içinde ihtiyaç kredi faizleri yıllık bazda 26.5 puan birden yükseldi.
Ancak bazı bankalarda bu oranlar %6’ya kadar çıktı. Bu hesaplamalara göre, 2 Mayıs’tan 22 Mayıs’a kadar olan dönemde ihtiyaç kredi faizinde 12 puanlık bir yükseliş yaşandı ve yıllık basit faiz oranı %59,88’e kadar ulaştı.