Futurance Kurucu Ortağı ve CEO’su Erkan Coplugil, kripto para platformu FTX’in iflası ve sonrasında yaşananların sektör açısından son derece üzücü olduğu, olayın hem kullanıcılara hem de sektöre verdiği zarar açısından artçı etkilerinin önümüzdeki günlerde takip edileceğini söyledi. Ulusal24 televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Coplugil, uzun yıllar bankacılık sektöründe yöneticilik yaptığını belirterek, kripto varlık piyasasında son dönemde yaşanan olumsuzlukların blockchain teknolojisinin gelişimine olumsuz bir etkisi olmayacağını ve olmaması gerektiğinin altını çizdi. Blockchain teknolojisinin önümüzdeki dönemde henüz şu anda hayatımızda olmayan çok farklı kullanım noktalarının ve faydalarının yaşanacağını kaydeden Coplugil, yaşanan olumsuz olayların teknolojinin kendisinden mi yoksa kullanım şeklinden mi kaynaklandığına bakmak gerektiği vurguladı.
Coplugil, “Her teknoloji yanlış kullanımda, ehil olmayan ellerde kullanıldığında ya da oluşacak bazı yol kazalarında dönüp de teknoloji ile ilgili sorgulama doğru olmayacaktır. Bir uçak kazası olduğunda tüm havayolu ulaşımının güvensizliği ile ilgili bir yorum yapmayıp, kazaya neden olan şeyin ve bunun nasıl tekrar etmemesi gerektiğinin incelenmesi gibi. Şu an piyasanın yaşadığı durumu biraz buna benzetiyorum. Blockchain teknolojisinin kullanım alanı ile ilgili henüz buz dağının görünen kısmına bakıyoruz. Finans ya da finans dışı sektörler için buzdağının altında çok daha farklı kullanım alanları olacak. Blockchain, finans sektörü için de şu andaki kullanım alanları dışında, geleneksel finansın başka alanları, ana süreçleri ve başka hizmetlerinde de güvenliği, etkinliği ve verimliliği ile fayda sağlayacak” dedi.
‘Blockchain’in finansal piyasalardaki kullanım alanında odaklanıyoruz’
Futurance’ın yaklaşık iki yıl önce kurulan ve blockchain teknolojilerinin finansal piyasalardaki kullanım alanlarına odaklanan bir finansal teknoloji şirketi olduğunu Coplugil, “20 yılı aşkın bankacılık sektörü tecrübesine sahibim. Ekip olarak baktığınızda hem bankacılık hem de yeni nesil alanında oldukça tecrübeli bir ekibin hibrit geliştirdiği sistemlere sahibiz. Tamamen odaklandığımız kısım blockchain ve bunun finansal piyasalardaki uygulamaları. Bunun ilk adımı olan kripto varlık platformu, hemen arkasından gelecek olacak saklama çözümü ve NFT platformuyla yolculuğumuza başlamış durumdayız. Haziran ayında ilk hizmetimiz olan kripto varlık platformumuz Fexobit’i hayata geçirdik. Altyapı yatırımlarının ve geliştirmelerin belli bir noktaya geldiğini görmeden hizmet vermeye başlamamayı tercih etmedik. Çok yeni, ekim ayında da yeni bir hizmet modeli olan kripto kasalar uygulamasını hayata geçirdik. Üç farklı tipteki yatırımcı profiline uyan, çeşitli avantaj ve güvenli saklama çözümleri sunan hizmet modeli ortaya koyduk” diye konuştu.
‘FTX benzeri olaylar kısa vadede zarar verse de güvenli büyüme için orta vadede fırsat sağlıyor’
Kripto para platformu FTX’in iflası ve sonrasında yaşananların hem kripto hem de geleneksel finans olarak bakıldığında ilk defa yaşanan sıkıntılar olmadığını vurgulayan Coplugil, “Bu tarz olaylar kısa vadede elbette sektörün geneline de hasar veriyor, kısa vadeli olarak bir güven sıkıntısı yaratıyor. Ama bir orta uzun vadeli etkileri açısından baktığımızda da bu tarz olayların, sektörlerin daha olgun, daha verimli, daha güvenli ve sağlıklı büyümeleri için de bir fırsat sağlıyor diye düşünüyorum. Dolayısıyla yaşanmış, geçmiş olaylardan orta ve uzun vadeli faydalanmaya odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunun içim de başta bizim gibi sektör oyuncularına büyük sorumluluk ve roller düşüyor. Bu süreç bizim için bugüne kadar yaptığımız yatırımların ve self regülasyon olarak tanımladığımız konunun ne kadar faydalı olduğunu gösterdi. Burada sadece yatırımcı varlıklarının saklanması noktasındaki bakış açıları değil, bu sektörün tüm risk faktörleri açısından bütünsellikle ele aldığımız bir yaklaşımımız var” değerlendirmesinde bulundu.
‘Müşteri varlıklarının karşılığını bankada vadesiz mevduat hesabında tutuyoruz’
Kripto varlık platformu Fexobit’te basit bir iş modeli üzerinde durduklarını vurgulayan Coplugil, “Müşterilerimize kredi vermiyoruz, kredi almıyoruz. Herhangi bir getiri vermiyoruz. Kaldıraçlı ürünlerle ilgili hizmet vermiyoruz. Müşterilerimizin yanında ya da karşısında pozisyon almıyoruz. Piyasa yapıcı olarak tahtaya müdahale etmiyoruz. Yaptığımız son derece basit bir iş var alıcı ile satıcıyı bir araya getiyoruz” dedi. Müşterilerin varlıklarının karşılıklarının nerede tutulduğu konusunda da açıklamalarda bulunan Coplugil, “Müşterilerin fiat diyebileceğimiz varlıklarının tamamı bire bir karşılıkları bankalarda hatta vadesiz mevduat hesaplarında. Bir nevi koruma hesabı tipi bir yapıda saklanıyor. Kısa vadeli düşük riskli varlıklar da bile değerlendirmiyoruz. Kripto varlıkları ise Walter diye adlandırdığımız kendi saklama çözümümüzde, soğuk cüzdanlarda ve tabi işlemler için belli bir oranı sıcak cüzdanlarda hibrit bir yapıda saklanıyor” diye konuştu.
‘Sektör oyuncuları kendi iç denetimlerini gözden geçirmeli’
Yaşananlardan çıkarılması gereken derslere de değinen Coplugil, yaşanan sürecin daha önce geleneksel finansta da yaşanan örneklerden çok farklı olmadığını belirtti. Oyuncuların kendi iç denetimlerini, iç bakış açılarını, risk yönetim politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini kaydeden Coplugil, otoritelerin getireceği regülasyonların da sektöre orta ve uzun vadede büyük faydalar sağlayacağının altını çizdi. Coplugil, “Daha önce bunun çok örnekleri oldu. Yeter ki, destekleyici, yapıcı, oyuncuların asgari yatırımları yapmalarını sağlayacak kadar zorlayıcı ama sektördeki monopolleşmeyi engelleyecek kadar da esnek bir bakış açısıyla hazırlanmış oldun” diye konuştu.