CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç’in Ulaştırma ve Altyapı Bankanlığına verdiği soru önergesi şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU tarafından yanıtlanmasını Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 99 uncu maddeleri gereğince talep ederim.
Melih MERİÇ
Gaziantep Milletvekili
Gaziantep, ülkemiz üretiminin, ticaretinin ve ihracatının lokomotifi olan illerden biridir. Türkiye’de en fazla ihracat ve ithalat yapan 6. şehir konumundadır. Dış ticaret hacmi 20 Milyar $’a yaklaşmıştır.
Gaziantep ihracat ve ithalatındaki bu büyüklük güvenli, çevreci ve ekonomik taşıma ve nakliye konusunu ön plana çıkarmaktadır. Bu noktada da demiryolu taşımacılığı önem kazanmaktadır. Şehrimizin dış ticaretinin önemli bir bölümü İskenderun ve Mersin limanı üzerinden yapılmakta olup her iki limanın da demiryolu bağlantısı bulunmaktadır.
Ancak Gaziantep’i liman şehirlerine bağlayan demir yolu hatlarında 6 Şubat depremleri sonrası meydana gelen arızalar ile kısmî olarak devam eden demir yolu ulaşımı tamamen kapatılmıştır. Şu anda Gaziantep’ten limanlara direkt demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır. Gaziantep sanayicilerimizin ve ihracatçılarımızın acil beklentisi şu anda kapatılan demiryolunun operasyonlara yeniden başlaması, bu süreçte de yapılması planlanan Mersin – Adana – Gaziantep hızlı tren hattının bir an önce tamamlanmasıdır.
Konuya ilişkin olarak;
Gaziantep’i liman şehirlerine bağlayan demir yolu hattı, depremde meydana gelen kısmi arızalar onarılarak tekrar operasyona açılması yerine neden tamamıyla kapatılmıştır?Kapatılan demiryolunun onarılarak tekrar devreye sokulmasına yönelik planlanan bir çalışma var mıdır? Var ise içeriği nedir?Mersin – Adana – Gaziantep hızlı tren projesi hangi aşamadadır? Ne zaman tamamlanarak hizmete girecektir? Bu süreci hızlandırmak için neler yapılmaktadır?Mersin limanı ile Gaziantep arasındaki demiryolunun, Narlı – Gaziantep OSB arasındaki bölümünün dizel yakıtlı sistem olması, hem süre hem de maliyet açısından sanayici ve ihracatçılarımızı zorlamaktadır. Narlı’nın Gaziantep ulaşım rotasından çıkarılması düşünülmekte midir? Bu konuda hangi çalışmalar yapılmaktadır?Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep elektrikli demiryolu projesinin finansmanının Birleşik Krallık tarafından sağlandığı ancak Birleşik Krallığın bu finansmanı projenin tedarikçilerinin de İngiliz ihracatçılar olması şartıyla verdiği bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Bu iddia doğru mudur? Birleşik Karalık’tan sağlanan finansman ne kadardır? Bu finansmanın şartları nedir?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan gelen yanıt şöyle: