Ev işleri, yapılması gereken rutin bir iş olarak günün belli bir vaktini almaktadır. Bu iş kalemleri aile bireylerine yaşlarına, tarzlarına uygun olarak dağıtıldığında ve eğlenceli bir şekilde doğru malzemelerle yapıldığında hem işler tek bir kişinin üzerine yıkılmıyor hem de aile katılımlı bir etkinliğe dönüşebiliyor. Ev işlerinde aile katılımını artırmak için 5 öneri:
1) Yapılacaklar listesi ile işler daha kolay
Çoğu zaman belli işler belli kişiler üzerinde kalsa da öncelikle bu alışkanlıkların değişebileceği ve böylece her bireyin daha mutlu olabileceği bilinmeli. Ev işlerinde yapılacak işlerin listesini hazırlamak yapan kişinin daha iyi anlaşılmasında ve ihtiyaçların netleştirilmesinde önemlidir. Haftalık, günlük olarak yazılı veya sözlü şekilde bu listeleri gündeme getirmek iş bölümünü kolaylaştıracaktır.
2) Kişiler tercihlerine göre sorumluluk alabilmeliler
Ev işleri bölüşümü aile bireylerini zorlayıcı tarzda olmamalı ve kişiler tercih edecekleri işleri kendileri belirleyebilmeliler. Zorluk derecesine göre belirlenen işler arasından kişiler kolayca bitirebileceklerine inandıkları işleri seçebilir ve keyif alarak tamamlayabilirler. Kişilerin kendilerine uygun gördüğü mutfak temizliği, yüzeylerin silinmesi, çöplerin atılması gibi birçok iş kalemi zaman kazandıran, yeterli ürünlerin tercih edilmesi ile kolaylıkla yapılabilecektir.
3) Çocuklar sorumluluğun bir parçası
Yaşlarına uygun olarak çocuklara sorumluluklar vermek onların özgüveninin oluşmasında ve kendisini ekibin bir parçası olarak görmesinde etkilidir. Kendisine verilen kolay, kısa süreli ve yaşına uygun işi tamamlayan çocukların sorumluluk bilinci de bu oranda gelişecektir. Gelişim çağındaki çocuklar aile bireylerini rol model alırlar ve ileride ev işlerine katılım düzenlerini kendi ebeveynlerinden gördüğü şekilde devam ettireceklerdir.
4) İşin içine eğlence katılmalı
Temizlik süresince aile bireylerinin sıkılmamasını, işin keyifli ve kolay hale getirilmesini önemli. Örneğin aile bireylerinin sevdiği hareketli bir müzik süresince temizlik yapılabilir, müzik bittiğinde bırakılabilir ve işler böylece çocuklarla oynanan bir oyun haline getirilebilir.
5) İstikrar alışkanlığı pekiştirir
Ev içi düzenin kurulup iş bölümü yapıldıktan sonra bunun korunması için belli alışkanlıkların geliştirilmesi; bunun için de tekrarlanması gerekir. Kişiler kısa sürede ve keyif aldıkları temizlik kalemlerini yapmaya düzenli olarak devam ederek işleri eğlenceli birer ekip çalışması haline getirmeyi ve yaşam alanını temiz tutmaya çalışmayı hedeflemelidir.