Ulusal24’ye konuk olan BDO Türkiye Şirket Ortağı Emrah Akın, enflasyon muhasebesinin kimleri nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.
Emrah Akın, enflasyon düzeltmesi konusunda işletmelerin yeteri kadar bilgili olmadığını belirttiği konuşmasında, Türkiye’de son iki yılda yüzde 85’in üzerine kadar çıkan bir yüksek enflasyon sonrasında, yaklaşık 20 yıl aranın ardından enflasyon muhasebesinin sene sonundan itibaren tekrar uygulanacağını açıkladı.
Enflasyon muhasebesi şartlarının 2021 yılı itibarıyla sağlanmış durumda olduğunu belirten Akın, “Son 3 dönem fiyat endeksi eğer 100’de 100’den fazla artıyorsa, bir diğer şartımızda içinde bulunduğumuz dönemde yüzde 10’dan fazla artıyorsa, yani bu iki şart bir arada gerçekleşiyorsa işletme bilançolarının enflasyon düzeltmesine tabii tutulması gerekiyor. Biz bunu 2021’de sağladık ancak piyasa buna hazır olmadığı için 2023 yılının sonuna bilançoların enflasyon düzeltmelerine tabii tutulmasını ertelemiş olduk.” dedi.
“Banka ve finans kuruluşları enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenebilir”
Akın, 2023 ve müteakip yılları açısından otomatik olarak bu düzenlemenin hayata geçmiş olacağını kaydederek, enflasyon muhasebesinin bilançonun aktifini ve pasifini aynı anda etkileyen bir düzeltme işlemi gerektirdiğini vurguladı. Akın değerlendirmesine şöyle devam etti.
“Parasal olmayan kıymetler açısından bakarsak, eğer parasal olmayan aktif varlığınız daha düşükse, enflasyon düzeltmesi hem aktif hem de pasifte yapıldığı için sizin giderlerinizi artırıyor. Enflasyon düzeltmesi bankalar ve finans sektörü açısından gider tarafını biraz güçlendirecek. Bu ne demek, matrahınızın daha az çıkması ve daha az vergi vermek demek. Bir şirketin parasal olmayan aktif varlıklarının güçlü olması durumunda gelir tarafınızı artıracak.”
“Enflasyon muhasebesinin özkaynağı kuvvetli olmayan şirketler üzerinde ciddi bir vergisel etkisi olacak”
Akın, enflasyon düzeltmesinin 2023 sonu itibarıyla yapılacak mükellefler üzerinde herhangi bir vergisel etki yaratmayacağını söylediği konuşmasında, düzeltmenin 2024 yılıyla birlikte vergisel etki yaratacağının altını çizdi.
Enflasyon muhasebesinin özkaynağı kuvvetli olmayan şirketler üzerinde ciddi bir vergisel etkisinin olacağını belirten Akın, “1,1 milyon kurumlar vergisi mükellefimizin yüzde 90’ının özkaynak yapısının borçluluk karşısında daha zayıf olduğunu söyleyebiliriz. İşletmelerimizin neredeyse tamamının enflasyon düzeltmesinden olumsuz etkilenme ihtimali var. Bir kanun değişikliği olmadan enflasyon düzeltmesinin ertelenmesi mümkün değil” dedi.