featured

Duygusal açlık doyum değil pişmanlık getiriyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Can sıkıntısı, öfke, üzüntü, mutsuzluk veya yalnızlık hissedilen durumlarda insanların aç olmasa da yemeğe yönelebildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Dr. Ezgi Dokuzlu Tezel, “Olumsuz duygular, gerçek bir açlık olmamasına rağmen yemek yeme dürtüsünü gün yüzüne çıkartabilir. Kişi yaşadığı duygusal boşluğu veya çatışmaları yemekle doldurmaya çalışır. Özellikle sağlıksız bir yiyecek tercih etmişse yedikten sonra bir de pişmanlık ve suçluluk hisseder. Sonrasında bu suçluluk duygusunun oluşturduğu huzursuzluğu bastırmak için kişi yeniden yemek yemeye yönelir ve bu döngü belli bir süre sonra ciddi kilo artışına ve yeme bozukluklarına yol açar” açıklamasında bulundu.

Fiziksel açlık hissinin yavaş yavaş ilerlediğini ancak duygusal açlığın daha farklı geliştiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Dr. Ezgi Dokuzlu Tezel, “Duygusal açlıkta kişi yemekten haz duyacağı yiyeceklere yönelir ve anlık kararlarla seçim yapar. Fiziksel açlıkta kişi yerken gittikçe bir doygunluğa ulaşır, duygusal açlıkta ise ne kadar yerse yesin kolay kolay o doygunluğa ulaşamaz. Fiziksel açlık giderildiğinde suçluluk ve pişmanlık hissedilmez ancak duygusal açlık büyük suçluluk duygusunu beraberinde getirir. Yeme bozukluğuna sahip kişi sayısı dünya genelinde giderek artmaya devam ediyor ve bu durumun kontrol altına alınabilmesi için konu hakkındaki bilincin artması çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

Uzman Klinik Psikolog Dr. Ezgi Dokuzlu Tezel, duygusal açlıkla başa çıkabilmek için 6 öneride bulundu:

Sağlıklı ve planlı yemek yeme rutinleri oluşturun.
Gerçekten aç olup olmadığınız hakkında kendinize dürüst olun.
Açlık hissinizi bastırmak için çeşitli egzersizler yapın ve bir rutin oluşturun.
Kolaylıkla ulaşabileceğiniz yerlerde atıştırmalıklar saklamayın.
Gerçekten aç olmadığınız halde bir şeyler yemek istediğinizi fark ettiğinizde 1 bardak su için.
Duygusal açlık genellikle aniden başlar ve kısa sürer. O sırada bir şeyler yeme isteğine karşı koymak çok zor olabilir. Bu his geçene kadar sevdiğimiz bir şeye yönelmek çoğunlukla işe yarar.
Sayılan tüm bu maddeler problemin kalıcı çözümü için yeterli olmaz. Önemli olan duygusal açlığa sebep olan sorunlara odaklanarak problemi kökünden çözüme kavuşturmaktır. Kendi çabanızla başarılı olamadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı www.sektorel.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
Duygusal açlık doyum değil pişmanlık getiriyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!