Birbiri ardına beklentileri karşılayamayan yapımlar çıkaran stüdyo stratejisini gözden geçiriyor.
2023’te yaşanan bir dizi hayal kırıklığının ardından Disney, gelecekteki filmleri için “nicelik değil nitelik” yaklaşımını benimseyerek, film sayısını azaltıp kaliteye odaklanacak. Stratejisini yeniden gözden geçiren stüdyonun amaçlarından biri de filmlerin bütçelerini düşürmek.
CEO Bob Iger, geçtiğimiz günlerde üçüncü çeyrek kazanç toplantısında yaptığı açıklamada, “Filmlerimizin kalitesini artırmaya ve daha iyi ekonomiye; yalnızca yayınladığımız film sayısını değil, aynı zamanda film başına maliyeti de azaltmaya odaklandık” dedi.
Iger ayrıca “Mevcut birden fazla dağıtım penceresini benimseyerek, tüketicilerin içeriğimize birden fazla yoldan erişmesine olanak tanıyarak içeriklerimizin tam etkisini en üst düzeye çıkarıyoruz.” ifadelerinde bulundu.
Temmuz ayı başında, Disney’in yılın ilk yarısında mali açıdan en başarılı stüdyo olduğu ve Marvel, Lucasfilm ve Pixar filmlerinden 3.4 milyar dolar gelir elde ettiği bildirildi. Bununla birlikte, gişe beklentilerini karşılayamayan ve bazı durumlarda izleyicileri de kazanamayan maliyetli yapımlar, açıkça Disney yöneticilerinin planlarını yeniden gözden geçirmesine neden oldu.
Stüdyonun yakın zamanda çıkan filmlerinden “Indiana Jones ve Kader Kadranı” 300 milyon dolarlık bütçesine kıyasla dünya çapında yalnızca 369 milyon dolar kazanabildi. Pixar animasyonu “Elemental” gişede geç gelen bir başarı yakalamış ve batmamış olsa da yalnızca 400 milyon dolara ulaşabildi, Marvel filmi “Ant-Man and the Wasp: Quantumania” ise 476 milyon dolarla en düşük MCU hasılatlarından birine imza attı.
Yılın başarılı filmlerinden “Galaksinin Koruyucuları 3” 250 milyon dolarlık bütçesini gişede 854 milyon dolar olarak geri kazanmayı başardı ancak genel olarak baktığımızda seyircilerin artık Disney filmlerine eskisi kadar ilgi göstermediği çok açık. Bu nedenle yapım şirketinin gidişatını yavaşlatması, harcamalarını ve çıktısını daha dikkatli değerlendirmesi akıllıca bir hareket gibi görünüyor. Bu strateji değişikliğinin gişe hasılatlarını nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek…