HANDE BERKTAN
Kinetik sanat, biosanat, algoritmik sanatlar, yeni medyanın farklı alanlarına yer verildiği Türkiye’nin ilk Dijital Sanat Festivali 2 ile 5 Haziran tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı. Dijital sanat festivaline bu yıl yerli ve yabancı 40’ın üzerinde sanatçı katılıyor.
Dijital sanat üzerine sorulan sorulardan yola çıkarak düzenlenen festivalde kinetik sanat, biosanat, algoritmik sanatlar, yeni medyanın farklı alanlarına yer verilecek.
Festivalde işitsel ve görsel performansların yanı sıra; yapay zekâ, girişimcilik, biosanat, biotasarım, 6G teknolojileri gibi pek çok konuda panel ve atölyeler gerçekleştirilecek. Ayrıca, festivalde çocuklar ve gençlere yönelik bir çok zengin içerikli etkinlik olacak.Bunlar ; PayPorter Genç Atölyeleri, Kaşif Çocuk Atölyeleri, Diji Tiyatro Gösterileri’dir. Sanatçılar festivaldeki eserleri ile bilim, teknoloji ve sanatın kesişebileceğini gösterecek ve bu olgular arasındaki sınırların eriyerek yeni yollara nasıl evrilebileceğine ilişkin katkıda bulunacaklar.
BloombergHT’nin sorularını yanıtlayan Dijital Sanat Festivalinin ana destekçisi Pasha Bank Genel Müdür Vekili Ayşe Hale Yıldırım, dijital sanat festivaline dair, “Türkiye, dijital sanat alanında önemli bir çıkış yakaladı. Birçok sanatçımızın NFT projeleri dünya çapında ses getirirken, genç sanatçılarımızın da ürettiği farklı dijital sanat eserleri yoğun ilgi görmeye başladı. Her geçen gün hem ülkemizde hem de dünyada sanat alanında dijitalleşme artarken, bu alana verdiğimiz destekle sanatçılarımızın ve sanatın yanındayız. Sanatta da artık NFT’leri konuşuyoruz. Öyle ki dünyanın en pahalı sanat eserleri arasında dahi NFT eseri bulunuyor. Pandemi döneminde dijital sanata dair ciddi bir kayış olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar o dönem küresel sanat pazarı küçük bir daralma yaşasa da dijital sanatın, küresel sanat pazarından aldığı pay artmaya başladı. Dijitalleşmenin bu kadar merkezinde yer alan bir sektör olarak dijital sanata destek vermemiz de sektörümüzün dinamikleriyle örtüşüyor” dedi.