Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bugün Kahire’de Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerin merkezinde Yunanistan ile Mısır’ın Doğu Akdeniz ve Libya arasında uzun süredir devam eden stratejik ilişkiler vardı .
Ardından düzenlediği basın toplantısında, Samih Şükri, Kahire ve Atina’nın jeostratejik düzeyde oynaması gereken uluslararası rolün yanı sıra, zorluklara karşı ve ulaşım merkezleri olarak enerji kriziyle başa çıkmadaki katkılarına da değindi.
Mısır Dışişleri Bakanı, Yunanistan ile ülkesi arasında imzalanan, vurguladığı gibi Uluslararası Hukuka uygun ve her iki ülkenin de yararına çalışabilecek MEB anlaşmasına da atıfta bulundu.
Libya Geçici Hükümetinin Böyle Bir Anlaşmaya Yetkisi Yok
Mısır Dışişleri Bakanı, Libya hükümetinin uluslararası anlaşmalar imzalama meşruiyeti yok, dedi.
Libya’daki gelişmelere ilişkin olarak, Şükri, Haziran 2022’ye kadar bir ömrü olan mevcut hükümetin, uluslararası anlaşmalara devam etmek için gerekli meşruiyete sahip olmadığına açıklık getirirken, yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesinin gerekli olduğunu vurguladı.
Şükri, Türkiye Libya mutabakatına atıfta bulunarak, “Bu hükümet BM himayesinde anlaşmadan çıktı ve taahhütlere saygı gösterilmelidir” dedi. Ayrıca, Yuna Bakan Dendias ile birlikte Libya’da seçimlerin yapılması gereğini tartıştıklarını ve Kahire’nin karşıt taraflar arasında bir köprü kurucu rolü oynama çabalarını açıkladıklarını belirtti.
Türkiye’ye Meydan Okudu
Nikos Dendias ise, “Egemen haklarımızı her türlü yasal yolla savunacağız. Bölgenin güvenliğini zedelemiyoruz”
Son Libya-Türkiye anlaşması Birleşmiş Milletler ilkelerini ihlal ediyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı, “Geçici hükümetlerin hiçbir şekilde uluslararası anlaşmalar imzalayamayacağını tekrarlıyorum” dedi ve “Libya hükümetinin görev süresi çoktan doldu ve Libya halkını temsil etmiyor” dedi.
Dendias, “Türkiye, Libyalı aktörlere şantaj yaparak ve baskı uygulayarak, 2019 “muhtıra” ile yasal bir canavar yaratmaya çalıştı, Yunanistan’ın egemenlik haklarını mevcut tüm yasal yollarla savunmak yükümlülüğünün altını çizdi.
Nikos Dendias, Türkiye’nin Libya’ya şantaj yaparak bir canavarlığı meşrulaştırmaya çalıştığını da söyledi. “Türkiye, Libya’daki çalkantılı durumdan yararlanmaya çalışıyor. İlgili herkesin ve AB’nin hiçbir yasal dayanağı olmayan mutabakatı kınadığını duyurmaktan mutluluk duyuyorum.”
Dendias, “Üç yıl sonra, Türkiye, Akdeniz bölgesinde güvenliği daha da istikrarsızlaştırmak ve bölgesel bir hegemonya kurmak için Libya’daki çalkantılı durumdan bir kez daha yararlanmaya çalışıyor.” Geçen Pazartesi günü gerçekleşen muhtıra AB, ABD, Almanya, Mısır, Fransa, İtalya ve diğer birçok ülke tarafından açıkça kınandı.
Ayrıca, Libya siyasi güçlerinin bu muhtıraya karşı ezici tepkisinin “bu eylemin tek sonucunun ülkenin daha fazla istikrarsızlaşması olduğunu açıkça gösterdiğini” kaydetti.
“Hiçbir hükümet, egemenlik haklarını kullanmadığı alanlarda Türkiye’ye araştırma hakkı veremez” dedi.