CHP’li Tanrıkulu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde basın açıklaması yayımladı. İşçi ölümlerine de dikkat çeken Tanrıkulu, ”Her fırsatta, örgütlenme özgürlüğüne darbe vuruldu, işten çıkarmalar kolaylaştırıldı, işçiler sefalete mahkum edildi” ifadelerini kullanarak şunlara yer verdi:
AKP’li yıllarda işçiler bitmeyen ekonomik krizin tetiklediği işten çıkarma tehdidiyle güvencesiz ve uzun sürelerle çalışmaya mahkum edildi. İşten çıkarılma baskısıyla işçiler daha çok çalıştırılıyor… AK Parti iktidarlarında ucuz işçilik ve kayıt dışı emek başta olmak üzere birçok sebepten asgari ücretlilerin tüm ücretliler içindeki oranı yüzde 70’e yaklaştı… AK Parti döneminde iyice yaygınlaştırılan taşeronluk sistemi, Türkiye’yi adeta ucuz iş gücü merkezi haline getirdi.
”2022 yılında en az 1.843 işçi yaşamını yitirdi”
Tüm bunlarla birlikte başta pandemi olmak üzere yaşanan her şeyin faturası işçilere çıkarıldı. Her fırsatta, örgütlenme özgürlüğüne darbe vuruldu, işten çıkarmalar kolaylaştırıldı, işçiler sefalete mahkum edildi. (Salgın döneminde ilk fırsatta toplu iş sözleşmeleri ertelendi…) 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitiren (özellikle gece vardiyalarında) işçiler hakkında ise bilgi yok…
2023 yılının ilk üç ayında en az 463 (Mart ayında 130) işçi, 2022 yılında en az 1.843 işçi yaşamını yitirdi…
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre, 2012-2022 yılları arasında iş cinayetleri sonucunda -en az- 19.804 işÇi yaşamını yitirdi…
”3 milyon 514 bin işsizden ancak 445 bini işsizlik ödeneği alabildi”
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezinin yaptığı açıklamaya göre, Türkiye İstatistik Kurumunun Şubat 2023 verileri mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 10, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranının (atıl işgücü) ise yüzde 23,4 seviyesinde gerçekleştiğini göstermektedir. Buna göre, 15 yaş ve üstünde mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı Şubat Ayında Ocak Ayına göre 65 bin kişi artarak 3 milyon 514 bin oldu.
Yine DİSK-AR’ın TÜİK ve İŞKUR verilerine dayanarak yaptığı hesaplama, işsizlerin çoğunun işsizlik ödeneğinden yararlanamadığını göstermektedir. İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının ağırlığı ve işsizlik sigortası kaynaklarının amacı dışında kullanılması sebebiyle (TÜİK’in Şubat verileri) 3 milyon 514 bin işsizden ancak 445 bini işsizlik ödeneği (İŞKUR’un Şubat verileri) alabildi.
Geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 941 bine yükseldi! Geniş tanımlı işsiz sayısı bir yılda 947 bin, son bir ayda 569 bin arttı! Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 23,4! Resmi işsizlerin yüzde 87’i işsizlik ödeneği alamıyor! Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 29,6!
”Size söz tekrar baharlar gelecek”
Ekonominin ve çalışma yaşamının işçi sömürüsüne dayanmadığı, tüm yurttaşlarımızın insan haklarını temel alan bir sistemde yaşayabildiği, işçilerin ölümle yaşam arasındaki çizgide açlık oyunları oynamaya zorlanmadığı bir Türkiye’ye doğru gidiyoruz!
Önümüzdeki 1 Mayıs İşçi Bayramında işçilere, emekçilere dayatılan açlıktan, iş cinayetlerinden, sendikal hakların gasp edilmesinden değil, kazanımlardan, ulusal ve uluslararası insan hakları belgelerine dayalı haklardan, özgürlüklerden söz edeceğimiz bir basın açıklaması yapacağımıza inancımızla;
Yaşamını kaybedenleri saygı ile anarken, hak mücadelesini sürdürenleri selamlıyorum!AKP iktidarının yarattığı karanlık dönemin sonuna geldik, SİZE SÖZ YİNE BAHARLAR GELECEK!”