U24’ye konuk olan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, girişim ekosistemine yönelik teşvikler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Dönmez KOBİ’lerin desteklenmesi hakkında yaptığı yorumda, “Bugüne kadar bakanlık desteklerinde şekille çok uğraşılmış, biz daha çok içerikle uğraşmaları yönünde arkadaşlarımızı yönlendirdik. Bir de proje bazlı bakılmış hep. O proje iyiyse ona destek verilmiş fakat geçmişine bakılmamış. Suni teneffüsle yaşayan zombi şirketlere müsaade etmeyelim. Temel felsefemiz ilerleyen KOBİ’lere daha fazla destek olmak.” ifadelerini kullandı.
“Bize para dışında mentor lazım”
Paranın Türkiye’de kredi ve hibe şeklinde “her türlü” alındığını söyleyen Dönmez, “para dışında mentorun ve aklın lazım” olduğunu belirtti. Akıllı paranın gelmesi için de girişim sermayesi ekosisteminin oturması gerektiğini söyleyen Dönmez, şöyle devam etti:
“Girişim sermayesi fonundan bir adam parayı koyduğu zaman o şirketi bir üst basamağa taşıyor. Bu başarı hikâyelerini çok daha fazla göreceğiz inşallah. Görüyorsunuz 6 tane unicorn oldu memlekette ve bu hızla büyüyecek. Devlet, para vermekle bir kısım sorunu çözüyor. Onun dışında ürün geliştirme, ürünü pazarlama ve ihracat bölgelerine aktarma ayrı bir “know-how”, o bir tecrübe işi. İşte bu tecrübeli insanlar da girişim sermayesi ekosisteminin insanları.”
Kitle fonlamasını destekliklerini söyleyen Dönmez, “Özellikle Borsaya gelen ve şu anda mevcut ekonomik duruma bakarsanız. Bu talebi tek adres borsa olmaktan çıkarmamız lazım.” dedi.
Yatırımcının illa borsadan alım satım yapmak zorunda olmadığını belirten Dönmez, “Yatırımcı, girişim sermayesi fonuna da uzun vadeli para koyar bunu yapar. Burada biraz daha kolaylık olması açısından, ilk defa KOSGEB aynı zamanda yeni bir fon girişimi başlattı. Yani girişimciler artık şunu diyecek, “İlk işimi kurdum KOSGEB bana destek oldu. Artık KOSGEB fonu bana ortak oldu. KOSGEB fonunun bir yatırımcıya ortak olması çok kıymetli bir şey. Şirketin kredibilitesini de artırabilecek bir şey.” dedi.