Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’daki deprem riskiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, “İstanbul’un 39 ilçesinde risk analizlerimizi tamamladık. Şehrimizdeki toplam konutların yaklaşık 1,5 milyonunun sağlıksız olduğunu ve bu evlerin 600 bininin olası bir depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu tespit ettik. Bu durum, yaklaşık 2,5 milyon insanımızı doğrudan etkileyebilecek bir risk taşıyor. Yarısı Bizden Kampanyası ile İstanbul’u hızla depreme ve diğer afetlere karşı hazırlıklı hale getireceğiz” dedi.
Bakan Kurum, 17 Ağustos 1999 depreminin 25. yıl dönümü vesilesiyle olası İstanbul depremine ilişkin yürütülen çalışmaları DHA’ya değerlendirdi.
İstanbul’un, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Kurum, “Bu muhteşem şehir, aynı zamanda büyük bir deprem riskiyle karşı karşıya. Biz, İstanbul’u daha güvenli ve yaşanabilir bir hale getirmek için çalışıyoruz. Amacımız, çocuklarımızın ve torunlarımızın güvenle yaşayabileceği bir İstanbul inşa etmek” diye konuştu.
‘Riskli Yapıların Dönüşümüne Öncelik Vereceğiz’
Kurum, deprem gerçeği karşısında hızlı ve güvenilir projeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Afetlere dirençli, modern bir İstanbul’u hep birlikte kuracağız. Bu dönüşüm, yalnızca binaların değil, aynı zamanda geleceğimizin de dönüşümüdür. Vatandaşlarımızdan, bu kentsel dönüşüm seferberliğine katılmalarını bekliyoruz. Marmara Bölgesi’nde beklenen depreme karşı hazırlıklarımız devam ediyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında öncelikli hedeflerimiz, kısa vadede riskli binaların hızla yenilenmesi, orta vadede deprem master planlarının uygulanması ve uzun vadede dayanıklı ve sürdürülebilir şehirler inşa etmektir” dedi.
‘Acil Olarak Bu Binaların Dönüştürülmesi Gerekiyor’
Kurum, olası İstanbul depreminin sadece şehri değil, tüm Marmara Bölgesi’ni hatta tüm Türkiye’yi etkileyeceğini vurguladı. “İstanbul, ülkemiz ekonomisinin yüzde 80’inin gerçekleştiği bir bölgedir. İstanbul’da yaşanacak bir deprem, ekonomi, ticaret, turizm, eğitim, savunma ve ulaşım gibi birçok alanda ciddi sorunlara yol açacaktır. İstanbul’un 39 ilçesinde yapılan risk analizleri sonucunda, şehirdeki konutların 5’te 1’inin sağlıksız durumda olduğunu ve bu binaların acilen dönüştürülmesi gerektiğini gördük” dedi.
‘903 Bin Bağımsız Bölümün Dönüşümünü Tamamladık’
Kurum, İstanbul’daki riskli binaların bir kısmını dönüştürdüklerini ve kamu binalarının depreme dayanıklılığını artırdıklarını belirtti. “2012’den bu yana, 6306 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesiyle İstanbul’un her ilçesinde kentsel dönüşüm faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bugüne kadar 505 bin bağımsız bölümün yıkımını gerçekleştirdik ve 903 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Şu anda 181 bin bağımsız bölümün dönüşüm çalışmaları devam ediyor. İstanbul’un çeşitli ilçelerinde, mahallelerde ve sokaklarda bu dönüşüm sürecini kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.
‘1,5 Milyon Liralık Destek Veriyoruz’
Bakan Kurum, İstanbul’daki kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak amacıyla başlatılan ‘Yarısı Bizden Kampanyası’na ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Bu kampanyada, 2,5 ayda 1 milyon 225 bin bağımsız bölüm için başvuru aldık. Kampanyada hak sahiplerine 700 bin lirası hibe, 700 bin lirası kredi ve 100 bin lirası tahliye desteği olmak üzere toplam 1,5 milyon liralık destek sağlıyoruz. Kredi geri ödemeleri ise yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlıyor. Ayrıca, yeni projelerde otopark ve sığınak alanlarını proje metrekaresinin dışında tutarak, hiçbir vatandaşımızın hak kaybı yaşamamasını sağlıyoruz. Yüklenici firmalara da işlerine hızlı başlamaları için sözleşme bedelinin yüzde 30’unu peşin ödüyoruz. Böylece işleri olabildiğince hızlandırıyoruz. Hep birlikte İstanbul’u en kısa sürede depreme ve tüm afetlere hazırlıklı hale getireceğiz.”