Bağırsak tıkanması fark edilmezse ölümcül olabilir!
Bağırsak tıkanması ne demektir? Bağırsak tıkanmasının sebepleri nelerdir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi cevapladı…
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bağırsak tıkanmasının erken teşhis edilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, merak edilen sorulara cevap verdi:
Bağırsak tıkanması ne demektir?
Bağırsak tıkanması dışkının bağırsak kanalında ilerlemesinin tam ve kalı¬cı olarak engellenmesiyle ortaya çıkar. Erken teşhis edilmediğinde ölüme kadar gidebilen bir hastalık olan bağırsak tıkanmaları mekanik ve non-mekanik tıkanma olarak ikiye ayrılır. Mekanik tıkanma, bağırsaktaki sorunlar nedeniyle oluşur, non-mekanik tıkanmada ise bağırsak dışındaki etkenler vardır. Bazen çok hızlı bazen de çok yavaş gelişir. Eğer tıkanıklık yukarıdaysa gelişim çok hızlı olur. Aşağıya yakınsa gelişim daha yavaş olur. Kalınbağırsak tıkanmaları ise daha geç ve sessiz başlar.
Bağırsak tıkanmasının sebepleri nelerdir?
Karın içindeki tümör veya apse gibi bağırsak duvarına dışarıdan gelen bir baskı, ülseratif kolit, crohn gibi iltihabi hastalıklar nedeniyle bağırsak duvarının hasta olması, bağırsak tüberkülozları, geçirilmiş radyoterapi tedavilerine bağlı bağırsak rahatsızlıkları ya da özelliklede yaşlılarda görülen taşlaşmış dışkı bağırsağı tıkayan nedenler arasındadır. Karın ve özellikle kasık fıtıkları da bağırsağı tıkayan en tehlikeli nedenlerdendir.
Belirtileri nelerdir?
Bağırsaklarda günde 8–10 litre dolaşım olur. Bağırsak tıkandığında ise bu sıvılar dışarı atılamadığı için ağza gider ve kusmalar başlar. En önemli ve ilk belirti kusmadır. Tıkanıklık yukarıdaysa kusmuk içeriği temizdir, tıkanıklık aşağı bölgelerdeyse kusmuk içeriği daha yeşil ve kirli olarak ortaya çıkmaktadır. Kusma dışındaki diğer belirtiler, gaz çıkaramama, şişlik ve karın ağrısıdır.
Bağırsağı tıkanan hasta için teşhis ve tedavi nasıl yapılır?
Bağırsak tıkanması teşhisi koymuşsak hastanın kusmayla çok su kaybettiğini göz önüne alarak sıvı kaybı şokuna girmemesi için damardan hemen sıvı verilmelidir. Ardından idrar sondası takılarak idrar ölçümü yapılmalıdır. Hemen çeşitli kan tahlilleri yapıp, karın röntgeni çekiyoruz. Daha da ayrıntılı bakmak istersek ilaçlı tomografi bize daha net gösterir. Çıkan sonuçlara göre ilaç ya da cerrahi girişim tedavisi uygularız. Eğer bağırsakta kangren varsa, kalınbağırsakta tıkanıklık varsa, iki tarafta tıkanıklık varsa bu durumlarda mutlaka ameliyatla tedavi edilmelidir.