İstanbul trafiğini rahatlatması ve Asya-Avrupa arasın geçişi hızlandırması için hayata geçirilen proje yapım süreciyle de büyük bir teknolojiye ihtiyaç duydu.
Tünelin yapımı aşamasında kullanılan mühendislik teknikleri, modern teknolojik araçlarla desteklendi.
Yapım aşamasının maliyeti ve zahmetinin yanı sıra ortaya denizin içinden geçen tünel bu zamana kadar herhangi bir yapım hatası olmadan hizmet verdi. En ufak bir hatanın insan hayatını riske edeceği projenin başarısı belgesellere konu olmaya devam ediyor.
TRT BELGESEL’DEN AVRASYA TÜNELİ’NİN HİKAYESİSon dönemde yüksek bütçeli yapımlarıyla dikkat çeken TRT Belgesel kanalı, Avrasya Tüneli’yle ilgili hazırlamış olduğu belgeselde tünelin bilinmeyenleri masaya yatırılıyor.
Avrasya Tüneli’nin yapım aşamalarına ışık tutan belgeselde, “Metal köstebek” adı verilen teknoloji detaylı bir şekilde ele alındı.
Belgeselde, Avrasya Tüneli’nin dünyada eşinin benzerinin olmadığı vurgulanırken, tünelin Asya-Avrupa bağlantısı ve Avrupa-Asya bağlantısı olmak üzere iki katlı tasarlanma süreci anlatılıyor.
İki katlı bağlantının yapılmasında en kritik görevi ise, tünel projesinde yer alan mühendislerin “metal köstebek” makine aldı.
120 metre uzunluğunda ağırlığı ise 3 bin 300 ton olarak “Metal köstebek” tünelin iki katlı olarak kazılması sürecinde en kritik görevlerden birini yerine getirdi.
TRT Belgesel’de yayınlanan “Avrasya Tüneli’nin hikayesi”nde tüm yönleriyle ele alınan yapım süreci, yapılan olağanüstü çaba ve proje detaylarını ortaya koyuyor.
Avrasya Tüneli’nin hikayesine TRT Belgesel’in “Türkiye’nin dev yapıları” bölümünden ulaşılabiliyor.
Avrasya Tüneli’nin yapımında kritik öneme sahip olan ve “metal köstebek” adıyla anılan tünel açma makinesini inceliyoruz.
“Türkiye’nin Dev Yapıları: Avrasya Tüneli”, 22.20’de TRT Belgesel’de. pic.twitter.com/cIEsnXQP3J
— TRT Belgesel (@TRTBelgesel) September 20, 2022