James Cameron, filmlerin kendi içinde bir ekonomisi olduğunu söylüyor.
Şu anda gişe rekorları kırmakta olan “Avatar: The Way of Water”ın yönetmeni James Cameron, filmlere ayırdığı büyük bütçelerle tanınır ama kimse onun boşa harcama yapan bir yönetmen olduğunu söyleyemez. Cameron, film maliyetlerini gişede fazlasıyla kazanmasının yanı sıra, film yapımına yardımcı olacak araçlar geliştirmekte de oldukça usta.
“Avatar: The Way of Water” şu anda dünya çapında 1.75 milyar dolarlık hasılat elde etmiş durumda ve 2 milyar doları geçmesi bekleniyor. Yıllar sonra gelen devam filmi, tahmin edilen 460 milyon dolarlık şaşırtıcı derecede yüksek bütçesine rağmen kâr elde edecek gibi görünüyor. Sırada 3 devam filmi daha var. Cameron, “Avatar 3″ün çekimlerini “The Way of Water” ile birlikte tamamladı ve “Avatar 4″ün de bir kısmını çekti. Fakat aslında 4. ve 5. filmin gelip gelemeyeceği tam olarak belli değildi. Her ne kadar James Cameron senaryoları yazmış ve filmleri planlamış olsa da stüdyonun harekete geçmeden önce “Avatar 2″nin gişedeki durumunu görmek istediği biliniyordu.
Usta yönetmen, “Avatar 2″nin, devam filmlerine yeşil ışık yakılacak kadar karlı olduğunu birkaç gün önce açıkladı. Şimdi yoluna 4. filmin kalan kısımlarını ve 5. filmi çekerek devam edecek. James Cameron’ın bunu yapabilmesinin bir nedeni de dört filmi önceden planlayıp yazdığı için, araştırma ve geliştirme maliyetlerinin büyük bir kısmının zaten harcanmış olması.
James Cameron, Avatar Devam Filmlerini Çekeceğini Doğruladı
Cameron katıldığı Smartless podcast programında, gelecek filmlerinin maliyetinin daha düşük olacağını çünkü ilk filme harcanan paranın bir kısmının aslında tüm seri için olduğunu vurguladı: “Avatar için bir şey geliştirirsek – bu genellikle bir yaratık veya ortam gibi bir varlık biçimindedir – dijital olarak var olur. Sunucuda kalır. [Stüdyo] bunu zaman içinde yeniden yaratmak zorunda kalmamanın avantajından yararlanır. Yani filmlerin daha büyük bir ölçekte bir tür ekonomisi var. Bu, arka arkaya üç veya dört film yapma argümanının bir parçası.”
Dijital tasarımların yanı sıra, Cameron’ın Manhattan Sahili’nde inşa ettiği devasa büyüklükteki su deposu gibi set parçaları da gelecek filmlerde kullanılabilecek. Ek olarak, “The Way of Water”, hem yapım sırasındaki COVID önlemleri hem de birden fazla sinema gösterimi gecikmesiyle ilgili maliyetleri de beraberinde getirdi. Yönetmen, sonraki filmlerde bu tarz harcamalara gerek olmayacağını umuyor. Ancak tabii ki Avatar devam filmlerinin ilkinden daha ucuz olup olmayacağını zaman gösterecek…