Baştan belirteyim bu yazıda bahsi geçen anketler siyasi anketler dir. Ancak elbette başka konulara da uyarlanabilir.
Bu anketler nerede yapılıyor, kimler yapıyor, anket şirketlerinin asıl vazifesi nedir, anketlerde katılanların isim vermesi zorunlu mudur bu anket şirketleri herhangi bir kanuna tabi midir? Bunlar basit sorular cevapları bundan sonraki sorunun cevabının yanında çok da önemli değil.
Şimdi son ve en önemli soruyu soralım “Yaptıkları anketler sayesinde nasıl para kazanmaktadırlar”
Yani canları sıkılıp şu konuda bir anket yapalım halka açıklayalım onlar da bilgilensin de memlekete faydamız olsun diye mi bu işlere girişiyolar? Böyle olduğunu sanmıyorum. Yine de bir bilene sorayım dedim ve sordum.
Konuştuğum anket şirketi sahipleri de tahminlerini doğruladı.
‘En küçük ilçede bir anket yapmanın maliyeti 100 bin liranın altında değil’ Bu bilmediğim tarafı idi işin, ama bundan sonra yazacaklarım benim de sizlerinde çok güçlü şekilde tahmin ettiğimiz şeyler. Bir kere kimse kendi insiyatifiyle böyle bir işe girmiyor, anketlerin alıcısı baştan belli. Anketi bir isteyen muhakkak var. Anketler bazen katıksız doğru bilgi için yapılıyor ve o zaman çoğunlukla da kamuoyuna yansımıyor. Siyasi partiler bunları kendi stratejilerini oluşturmak için kullanıyorlar.
Kamuoyuna yansıyan anketler ya da anket bölümleri ise anketi isteyenlerin oluşturmak istedikleri algıları doğrulamak amacına yönelik çoğunlukla. Bu sadece Türkiye’de böyle değil elbette dünyanın hemen hemen her yerinde durum aynı. Türkiye’nin farkı siyasetin ve ülkeyi kimin yöneteceğinin dünyanın gerisinde daha önemli olması ve öyle görülmesi…
Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.