featured

AK Parti çocuk işçiliğini meşrulaştırıyor, çocuklarımız ölüyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bankoğlu, “AKP çocuk işçiliğini meşrulaştırıyor. Çocuklarımız MESEM’de şantiyelerde, sanayide, inşaatlarda ölüyor. Türkiye’nin gerçek beka sorunu budur” dedi.

GEÇEN YIL EN AZ 54 ÇOCUK İŞ CİNAYETİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ

Bankoğlu’nun açıklamasında şunlar yer aldı:

“Mesleki Eğitim Merkezleri, bilinen adıyla MESEM, çocuklarımız için eğitimin değil, işçiliğin ve iş cinayetlerinin merkezi olmuş durumda. Sadece Ocak ayında Arda Tonbul ve Erol Can Yavuz iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Çocuklarımız, MESEM kapsamında staj gördüğü iş yerlerinde ölüme yollanıyorlar. 14 yaşındaki Arda’nın kafası sac büküm makinesine sıkıştı, 15 yaşındaki Erol Can’ın ise üzerine sunta bloklar devrildi. Sadece bu iki vahim olayın yaşandığı ülkede bile yer yerinden oynaması gerekirken ne AKP’den ne Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ses çıkmıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) raporuna göre 2023 yılında en az 54 çocuk işçi hayatını kaybetti. ‘Çocuk işçilik’ tabirinin bile bu denli yaygın olması AKP’nin ülkede hâkim kıldığı düzene dair çok şey anlatıyor. Çocuklar eğitim görmesin, eğitim hayatını bırakıp iş yerlerinde ucuza çalıştırılsın, iş güvenliğinin olmadığı şantiyelerde ölüm riskiyle burun buruna çalışsın, hükümet de bu firmaları fonlasın. 19. yüzyılın en vahşi şartlarında bile böyle bir örnek göremezsiniz. Çocuklara ölümü reva gören bir yönetim anlayışına ne denir? Kendi çocuklarını, torunlarını yurt dışında en iyi imkanlarla okutanlar, yoksul vatandaşların evlatlarına ölümü layık görüyor. Resmen geleceğimizi çalıyorlar.”

14 YAŞINDA BİR ÇOCUĞUN SAC BÜKÜM MAKİNESİYLE NE İŞİ VAR!

“İSİG raporlarına göre 2013-2023 yılları arasında en az 671 çocuk işçi; AKP’nin 22 yıllık iktidarında ise en az 907 çocuk işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Kimi mevsimlik işçi olarak tarımda, kimi iş öğrensin diye sanayide, kimi okul harçlığını çıkarmak için muhtelif iş yerlerinde, kimi MESEM’de stajyer olarak hayatını kaybetti. Çocuklar daha eğitimlerini bitirmeden üretim çarkının içine sürükleniyor. MESEM kapsamında 1,5 milyon öğrenci bulunuyor; bunların beşte biri 18 yaşın altında çocuklardan oluşuyor. ‘Bir gün okulda dört gün işyerinde mesleki eğitim’ diyerek iş yerlerinde çocukların ucuza, güvencenin, güvenliğin olmadığı ortamlarda çalıştırılmasına göz yumuluyor. Ölümlere bakıldığında bu iş yerlerinin en az denetlenen yerler olduğunu, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı hiçbir sorumluluğun taşınmadığını görüyoruz. 14 taşında çocuğun sac büküm makinesiyle ne işi var!”

“AKP ÜLKEYİ ŞANTİYE ALANINA DÖNÜŞTÜRDÜ”

“Türkiye’de 7’den 70’e artık herkes çalışmak zorunda. Emekli çalışanların oranı ile çocuk işçiliğin oranı tarihimizde hiç görülmedik şekilde ilk kez AKP döneminde bu kadar arttı. En vahşi, en çağ dışı, en kuralsız işgücü düzeninde emekliler de çocuklar da çarka giriyor. Çocukların iş hayatı nedeniyle okulu bıraktığına dair sayısız haber okuyoruz. Aileler geçinemediği için çocukların çalışmasına göz yumuyor. Maddi geçimsizlik nedeniyle aileler MESEM sömürüsünü de kabul etmek zorunda kalıyor. Yeni Türkiye düzeninde emekli de olsan, çocuk da olsan bu çarka girmek ve çocukluğunu, gençliğini iş yerlerinde yaşamak zorundasın. AKP’nin göz boyamak için imzaladığı sözleşmelerin, çocuk işçilikle mücadele stratejilerinin hiçbir inandırıcılığı kalmamıştır. Göçmen çocukların yaşadığı şartlardan ise tümüyle habersiz durumdayız. AKP’nin Türkiye’yi ‘ucuz iş gücü cenneti’ yapma vaadi, ülkeyi insanlık dışı bir şantiyeye dönüştürme gayretinden başka bir şey değildir.”

MESEM KAPSAMINDA HANGİ YANDAŞ ŞİRKETLERLE PROTOKOL YAPILDI?

“Diğer bir husus ise MESEM’de yaş sınırı bulunmuyor. AKP’nin kendine yakın büyük sermaye girişimlerine MESEM aracılığıyla eleman sağladığına ve maaşların ise İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılandığına dair iddialara hala tek yanıt verilmedi. A101 ve MEB arasında protokol yapıldığı, öğrencilerin orada çalıştırıldığı, mevzunun hiç de ‘eğitim’ olmadığını MEB Bakanı’nın o günlerdeki protokolün iptali üzerine yaptığı açıklamayla öğrenmiştik. Başka hangi yandaş şirketlerle MESEM protokolü yapıldı, bilmiyoruz. Tüm protokollerin şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanması gerekiyor.”

MESEM İLE ÇOCUK İŞÇİLİĞİ MEŞRULAŞTIRILIYOR

“Çocuk işçilik bir insanlık suçudur. Türkiye’de yaşanan ise devlet eliyle çocuklara yönelik sömürü girişimidir. MESEM kapsamında yapılanlar da aynı şekilde çocuk işçiliğinin meşrulaştırılmasıdır. Meslek lisesi dahil, meslek öğreniminin çocuk pedagojisine uygun şekilde planlanması, katı kurallarla eğitim merkezlerinin denetlenmesi gerekmektedir. Aynı şekilde iş cinayeti yaşanan yerler bir yana, çocukların en ufak bir kazaya maruz kaldığı yerler ile sorumlu birimlerine ciddi şekilde cezai yaptırım uygulanması gerekmektedir. Biz CHP olarak ‘öğrencilik’ gerekçesiyle çocukların bu şekilde çalıştırılmasına şiddetle karşıyız. Çocuk ölümlerinin yanı sıra iş kazaları nedeniyle çocukların ciddi şekilde yaralandığını, uzuvlarını kaybettiğini de yine medyada yer alan haberlerden biliyoruz. Bu çağ dışı uygulamaya bir an önce son verilmelidir. Çocukların yeri oyun alanlarıdır, okullarıdır. AKP’nin geleceğimizi çalmasına izin vermeyeceğiz.”

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE KAÇ ÖLÜM VE YARALANMA YAŞANDI?

CHP’li Bankoğlu’nun soru önergesinde şu sorular yer aldı:

1. Mesleki eğitim merkezlerine (MESEM) ilişkin çalışmalar kapsamında ticari işletmelerde aktif olarak “eğitim” alan öğrenci sayısı ne kadardır? MESEM’e kayıtlı ve 18 yaş altında olan öğrenci sayısı kaçtır?

2. Bakanlığınızın MESEM kapsamında protokol imzaladığı ticari işletmeler hangileridir? Yapılan protokollerde öğrenciler aylık ne kadar ücret almaktadır? Çalışma usul ve esasları hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

3. Bakanlığınızın ilgili ticari işletmelerle yaptığı protokollerde öğrencilere ödenecek ücretlerin iş yeri tarafından değil, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağı iddiası doğru mudur?

4. Mesleki eğitim merkezleri ne sıklıkla denetlenmektedir? Denetim olmasına rağmen iş cinayeti yaşanmasının gerekçeleri nelerdir? Bahsi geçen ölümler sonrası Bakanlığınızda herhangi bir istifa veya görevden alma olmuş mudur?

5. Bakanlığınıza MESEM kapsamında yer alan iş yerlerinde bugüne kadar kaç ölümlü kaza veya yaralanma olayı bildirilmiştir? İş kazası veya meslek hastalığı yaşayan öğrencilere Bakanlığınız tarafından herhangi bir destek sunulmakta mıdır?

6. İş cinayeti yaşanan eğitim merkezlerine iş yerlerine ne gibi cezai yaptırımlar uygulanmaktadır?

Haber Kaynağı www.muhalif.com.tr

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
AK Parti çocuk işçiliğini meşrulaştırıyor, çocuklarımız ölüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!