featured

Aztek Ölüm Düdüğü zihninizi karıştıracak, çalışma ortaya çıkardı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çığlık atan düdük ve onun ürpertici etkisi

Aztek mezarlıklarındaki kurbanların ve diğer ölmüş kişilerin mezarlarında bulunan bu küçük, kafatası şeklindeki üflemeli çalgılar, en azından bir miktar insan çığlığını anımsatan (güçlü bir şekilde üflendiğinde) ürkütücü ve ürkütücü bir ses çıkarır.

Bu düdüklerin hem ölüler hem de yaşayanlar için gerçek amacı hakkında süregelen bir tartışma var. Communications Psychology dergisinde yeni yayımlanan bir çalışmada , İsviçre’deki Zürih Üniversitesi Bilişsel ve Duygusal Sinir Bilimleri Birimi’nden bir araştırmacı ekibi, biraz farklı ama ilgili bir soruyu araştırmaya karar verdi. İnsan beyninin bu benzersiz düdüklerin ürettiği uhrevi, tiz, rüzgar benzeri seslere nasıl tepki verdiğini öğrenmekle ilgileniyorlardı; bu bilgi, düdüklerin nasıl kullanıldığını anlamayı kolaylaştırabilirdi.

İsviçreli bilim insanları araştırmaları için, beyin aktiviteleri izlenirken Aztek düdüklerinin çalınmasını dinlemeleri istenen gönüllüler topladılar. Bu araştırmanın sonuçları oldukça aydınlatıcıydı çünkü bilim insanları bu ürkütücü enstrümanların dinleyicilerin hoş olmayan ve hatta korkutucu olarak deneyimlediği sesler çıkardığını keşfettiler.

Oscar Ödülleri'ni Conan O'Brien sunacak

Oscar Ödülleri’ni Conan O’Brien sunacak

Çalışmanın yazarları, “Kafatası düdüğü sesleri çoğunlukla itici ve korkutucu olarak algılanıyor ve melez bir doğal-yapay kökene sahip olarak görülüyor,” diye açıkladı. “Kafatası düdüğü sesleri, doğa ve teknoloji tarafından üretilen diğer itici ve ürkütücü sesleri duygusal olarak taklit ederek zihinsel dikkati çekiyor.”

Düdük çalınırken, yeni çalışmadaki katılımcılar beyinlerinin işitsel bölgelerindeki aktivitede bir artış yaşadılar. Aynı zamanda, beyin dalgası izleme işitsel korteksin yüksek alarma geçtiğini gösterdi, bu da beynin düdük seslerini tehdit edici olarak algıladığı anlamına geliyor.

Çalışmanın yazarları, “Kafatası düdükleri, dinleyiciler üzerinde belirli psiko-duygusal etkilere sahip benzersiz ses araçları gibi görünüyor ve Aztek toplulukları kafatası düdüklerinin korkutucu ve çığlık benzeri doğasından yararlanmış olabilir” sonucuna vardı.

Başka bir deyişle, artık deneyler ölüm düdüklerinin güçlü olumsuz tepkilere yol açabilecek sesler ürettiğini gösterdiğine göre, Azteklerin kafatası şeklindeki düdüklerinin korkutucu doğasını anlayıp bunu kendi avantajlarına kullanmanın yollarını bulduklarına inanmak mantıklıdır.

Aztek ölüm düdükleri tarafından yapıldığı iddia edilen ve neredeyse bir insan çığlığına benzeyen, üstelik yüksek sesli bir çığlık gibi ses çıkaran video ve ses kayıtları olduğu belirtilmelidir. Bu sonuçlar gerçek olsa da, bu tür sesler çıkaran “ölüm düdükleri” orijinal düdüklerin daha büyük kopyalarıdır ve uzunlukları yalnızca bir veya iki inçtir (3-5 cm).

 Tanrılar İçin Bir Melodiyi Düdüklemek

İlk Aztek ölüm düdüğü 1999’da Mexico City’de, görünüşe göre insan kurbanı kurbanı olan 20 yaşındaki bir adamın mezarında bulundu . O zamandan beri birçoğu daha bulundu, çoğunlukla 1250 ila 1521 yıllarına ait mezarlardan ve sıklıkla kurban kurbanlarının mezarlarından.

Çalışmanın yazarları Communications Psychology makalesinde, “Birçok antik kültür, sosyal ve ritüel prosedürler için müzik aletleri kullanmıştır; Aztek kafatası düdüğü, klasik sonrası Mezoamerika’dan gelen eşsiz bir örnektir,” diye açıkladılar . “Kafatası düdükleri, kurban törenleri, mitolojik sembolizm veya Azteklerin korkutucu savaşları için potansiyel olarak anlamlı olan daha yumuşak tıslama benzeri ancak aynı zamanda itici ve çığlık benzeri sesler üretebilir.”

Özellikle, bu düdük , Aztek rüzgar tanrısı Ehecatl’a adanmış olan Tlatelolco tapınağında bulundu . Düdüğün çıkardığı sesin rüzgara benzer doğası, amacının bu önemli tanrıya, muhtemelen ölümle (ve muhtemelen öbür dünyayla) ilişkili törenlerde ve ritüellerde saygı göstermek olduğu fikriyle uyuşuyor gibi görünüyor.

Mezarlığın Yanından Geçerken (ya da Bu Durumda Mezarlığın İçindeyken) Islık Çalmak

Aztek savaşçılarının, muhalif güçleri korkutmak ve sindirmek amacıyla savaş meydanında hep birlikte çalmak için yanlarında ölüm düdükleri taşıdıkları uzun zamandır teorileştirilmektedir .

Ancak böyle bir fikri destekleyecek gerçek bir tarihsel kanıt yoktur. Aslında, çalışmanın yazarları düdüklerin ritüel ve törensel amaçlar için kullanılmış olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ve Aztek kurbanlarının cenazelerinde daha sık ortaya çıkmalarının bir tesadüf olmadığını düşünüyorlar.

Düdüklerin insan beyni üzerindeki etkisi hakkında keşfedilenler göz önüne alındığında, kurban törenleri sırasında, ölen kişinin öbür tarafa geçtiğinde onu avlayabilecek kötü ruhları veya diğer olumsuz güçleri korkutmak için üflenmiş olabilirler. Niyet ne olursa olsun, ölüm düdükleri üflendiğinde, bunu duyan herkesin, hatta kudretli Azteklerin bile omurgasında bir ürpertiye neden olurdu.

Kaynak: Haber merkezi

Haber Kaynağı www.elipshaber.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
0
kurnaz
Kurnaz
Aztek Ölüm Düdüğü zihninizi karıştıracak, çalışma ortaya çıkardı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ulusal24 Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!